Српски  Magyar 

"Бисер" обележио Дан особа са инвалидитетом

Претње над целим друштвом због вируса COVID 19, наметнула је и измене у обележавању 03. децембра - Међународног дана особа са инвалидитетом. Изостала су традиционална дружења у дневном боравку Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Бисер", штићеници Удружења нису присуствовали уобичајеним изложбама, није било ни дружења са члановима Друштва за борбу против шећерне болести "Плави круга", али ништа не може да спречи добре жеље за успешан даљи рад које "Бисеру" упућује цела општина Србобран.

Поруку за јавност имала је и председница Удружења "Бисера" Славка Попић.

"Дан особа са инвалидитетом - 03. децембар 2020. обележавамо поставком паноа и ручно рађених флајера које су направили особе са инвалидитетом, у просторијама Ерсте банке. Особе са инвалидитетом овом приликом неће бити присутне у просторијама банке, као ранијих година.

Нећемо имати директну сарадњу ни са Удружењем 'Плави круг' са којим смо већ више година у назад се дружили и на овај дан, проверавали здравље свих чланова 'Бисера'. Ове године ћемо се послужити доступном технологијом и присуствовати:

- zoom webinaru на тему: 'Заједничко деловање за укљученост особа са инвалидитетом на националном нивоу: нова УНПРПД Стратегија';

- манифестацији путем Facebook-а која ће се одржати у Кањижи, у организацији Удружења 'С тобом за њих' и Центра за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа, под називом 'Са нама је свет потпун'.

Све је ове године другачије. Поштујемо прописане мере у циљу спречавања ширења вируса COVID 19. Зато упућујемо молбу нашим суграђанима да узму флајере и ове године њиме оките своје јелке, ставе их на видно место у својим кућама и тиме помисле на особе са инвалидтетом који су њихови суграђани. Захваљујући свим грађанима, локалној самоуправи, медијима, Дому здравља, Центру за социјални рад, свим школама и  вртићима, банкама, 'Градитељу' и свим другима субјектима, особе са инвалидитетом имају своје место у нашој средини. Није много таквих средина у окружењу. Сви ми који смо део 'Бисера' захвални смо на подршци и поносни што имамо такво окружење", стоји у саопштењу.

Иако је изостао и традиционални обилазак "Бисера" од стране руководства локалне самоуправе, нису изостали слатки поклони за младе из Удружења, које су послали из општине Србобран.

"03. децембар јесте важан у међународним оквирима, али је једнако битан и за нашу општину, јер међу нашим грађанима постоји одређен број особа које имају неки облик инвалидитета. Жеља нам је да сви наши суграђани имају иста права и да без икаквих препрека могу да их остварују, а по највише да се не осећају мање вредним из било ког разлога. На овај дан желимо и да подсетимо све људе колико је важно да у друштвени живот укључимо и особе са посебним потребама, као што су штићеници нашег 'Бисера', они су без обзира на свој инвалидитет врло ведри духом, пуни су енергије и воле живот, те нас подсећају на то колико је мало потребно да будемо срећни. Овим слатким поклон пакетима желимо да знају како мислимо на њих и да су нам важни", рекла је Милица Зарић, заменица председника општине Србобран.



Службени лист