Српски  Magyar 

Србобран добио Зид сећања на пале борце

У просторијама Удружења ратних војних инвалида општине Србобран данас је свечано откривен Зид сећања са ликовима погинулих бораца у ратовима од 1991. до 1999. године и преминулих војних инвалида. На зиду се налазе 22 фотографије погинулих бораца и преминулих војних инвалида из Србобрана, Турије и Надаља, јунака који су своје животе и здравље несебично дали за слободу своје домовине, својих родних места и својих суграђана.

"Жеља нам је да деца из основних и средњих школа бар један час историје у школској години одрже у овој просторији, јер на овом зиду чувамо слике људи које не смемо никада заборавити, људи који заслужују да причамо о њима", рекао је приликом откривања зида Горан Мијонић, председник Удружења ратних војних инвалида општине Србобран.

Свечаности у Србобрану присуствовао је и државни секретар за борачка питања Миодраг Капор, који је присутним пренео поздраве ресорне министарке Дарије Кисић Тепавчевић, и захвалио се свима који су уложили труд и енергију да кроз Зид сећања сачувају успомену на страдале другове. "Надам се да ће ово место и овај зид постати извор патриотизма и жеље за слободом, које ће похађати омладина овог места, и да ће сви ученици видети ова лица људи који су положили животе за њихову слободу и просперитет. Нема сећања и нема традиције без омладине, деца ћу брзо постати људи и они ће даље преносити сећања на хероје. Наше министарство је ове године пред озбиљним задацима када говоримо о борцима, ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца. Од прошле године имамо закон који на добар начин решава питање и потребе ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, нешто слабије бораца, али смо зато ту да га мењамо и поправљамо. Општина Србобран урадила је одличан посао; сви ратни војни инвалиди и породице погинулих су благовремено добили решења и већ добијају принадлежности према новом закону, а сада нам преостаје да сачинимо регистар бораца и видимо како да им помогнемо. Државна политика се на том пољу драстично мења - сада смемо да кажемо да смо учествовали у заштити своје отаџбине, да постоје Паштрик, Кошаре и сва друга места на којим смо се борили за слободу, смемо да кажемо да смо 1999. доживели агресију и да су хтели да нам отму слободу, смемо да кажемо да смо борци, да смо инвалиди, да долазимо из породица палих бораца. Не смемо заборавити ниједног борца, ниједног члана породице и како да им помогнемо", рекао је Капор.

Помоћник покрајинског секретара за борачка питања Милош Урошевић истакао је да је подигнути Зид сећања "камен темељац у култури сећања која се успоставља". "Народ без сећања је народ без визије и будућности; не може се ништа градити без оваквих ствари које се налазе у темељу нашег бића, и нажалост, и на срећу, и на понос", рекао је Урошевић.

Пуну подршку, новчану, логистичку и стручну, реализацији идеје Удружења ратних војних инвалида, дала је општина Србобран, чији је председник Радивој Дебељачки, обраћајући се присутнима на свечаности, истакао да Србобран у срцу носи страдале хероје и чува их од заборава. "Част ми је да стојим на овом месту и да сведочим тренутку за који сматрам да је важан искорак ка томе да се сва она дела која су учињена за наш народ, никада не забораве. Овај зид биће наше подсећање на то шта су то ови људи дали за нас. Општина Србобран увек ће се трудити да будемо у вези са породицама палих бораца и ратних инвалида, да сарађујемо да Удружењем, као и да унапређујемо односе, пратећи смернице ресорног министарства и секретаријата. Морамо бити на услузи свим овим људима" рекао је Дебељачки и захвалио Удружењу ратних војних инвалида на ангажованости и жељи да се помогне члановима организације. Дебељачки је подсетио да локална самоуправа за чланове Удружења има посебне, субвенционисане услове код пружања комуналних услуга, као и да у континуитету унапређује мобилијар и олакшава приступачност установама особама са инвалидитетима.

Генерал-мајор у пензији Илија Тодоров, представник Савеза удружења бораца Србије, истакао је да је Зид сећања у Србобрану пример како на локалном нивоу можемо успешно чувати успомену на пале борце и борити се за све оно што је у интересу њихових породица. Пуковник у пензији Душко Шљиванчанин, уз речи да пред Зидом сећања истовремено осећа тугу и срећу, напоменуо је да је дошло време да се људи са фотографија не само жале, већ и славе. "Важно је да се ове ствари решавају на локалном нивоу. Ове људе познају мештани, њихови другови, деца и потомци, и срећан сам што почиње да живи култура сећања. Слава припада мученицима, а не џелатима, а ови људи са слика су мученици", рекао је Шљиванчанин. Пуковник у пензији Видоје Ковачевић поклонио је Горану Мијонићу икону Покров пресвете Богородице, као знак чврсте сарадње и пријатељских односа Ветерана 63. падобранске бригаде и Удружења разних војних инвалида општине Србобран.