Српски  Magyar 

Србобран улаже 3,9 милиона у пошумљавање

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је у Палати Србија уговоре са 31 локалном самоуправом, на основу којих ће им ресорно министарство доделити 130 милиона динара за пројекте пошумљавања. Један од уговора потписао је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, којој је за пројекат пошумљавања припало скоро 4 милиона динара.

"Потписали смо веома важан уговор за општину Србобран, а односи се на пројекат пошумљавања. Пројекат се реализује уз подршку Министарства заштите животне средине, док ће потребни садни материјал и овога пута бити обезбеђен од стране Шумарског факултета у Београду, са којим већ годинама успешно сарађујемо. Улазимо у пошумљавање једне нове локације у Србобрану, она се налази на Рајчуру, на којој ће бити посађено 5.000 садница, и за укупан пројекат је издвојено 3.940.000 динара, од чега је учешће наше локалне самоуправе 1.200.000 динара, док остатак обезбеђује Министарство за заштиту животне средине. Реализацијом овог пројекта ниво пошумљености површина у нашој општини, у односу на неки ранији период, биће увећана за готово 100 процената. На жалост, ми смо једна од општина која има веома мало површина под шумом, због чега је реализација оваквих пројеката за нас врло значајна, а мислим да је уочљиво колико смо труда уложили и у претходним годинама да се та ситуација поправи. Већ за неколико година, када посађене саднице мало порасту, имаћемо много зеленији Србобран, Турију и Надаљ. Наша локална самоуправа аплицираће на сваки конкурс који расписује Министарство заштите животне средине, а имамо најаве да ће ускоро бити расписан конкурс за Еко паркове. Одмах по добијању те информације ми смо реаговали, разматра се која би то локација могла бити намењена за тај пројекат, ушли смо у разговоре на ту тему, и сигурно је да ћемо бити ажурни и да ћемо чим конкурс буде објављен, бити спремни да конкуришемо. Имамо јако добру сарадњу са овим министарством, и овим путем се захваљујем министарки Ирени Вујовић, која има велико разумевање за нашу општину. Са наше стране постоји озбиљна иницијатива да будемо на висини задатка и да урадимо што више ствари када је у питању заштита животне средине, а чини ми се да је у овој години, кроз републички буџет, велики фокус стављен управо на ову област", оценио је Дебељачки. 

Министарка Вујовић је представницима градова и општина честитала на брзој и ефикасној припреми добрих пројеката. "Желим свима да вам честитам на успешно припремљеним пројектима. И ми смо, са наше стране, пожурили са спровођењем конкурса да бисмо могли што пре да потпишемо уговоре, да вам одмах пребацимо средства и да што пре почнете да радите. Волела бих да ускоро обиђем ваше локалне самоуправе да видимо заједно како напредују радови", рекла је министарка Вујовић.

Она је позвала све градове и општине да прате конкурсе које објављује Министарство заштите животне средине, да се пријављују и користе могућност да поправе квалитет ваздуха уз подршку државе. "Све вас позивам да припремите и за учешће на свим будућим конкурсима које ћемо расписивати. У наредном периоду планирамо да распишемо конкурс за суфинансирање еко паркова", поручила је Вујовић.

 

 

 

Службени лист