Српски  Magyar 

Обележена годишњица страдања Синише Лаушева

На данашњи дан 1999. године, у бомбардовању наше земље од стране НАТО, живот је изгубио Синиша Лаушев, водник прве класе из Надаља. Погинуо је у близини Ченеја на дужности оператера осматрачког радара у својој ракетној батерији.

У поводу обележавања годишњице Синишине смрти, на споменик палим борцима у Надаљу цвеће су данас положили чланови породице Лаушев - његов брат и снаја, представници Месне заједнице Надаљ и делегација општине Србобран.

"Окупили смо се у Надаљу како би на овај дан, у знак сећања на  22. годишњицу од погибије нашег суграђанина Синише Лаушева, који је свој живот изгубио током НАТО агресије, положили венце. Током 78 дана и ноћи, пуних страха, стрепње и неизвесности, више од 2.000 цивила, 88 деце, више од 1.000 припадника војске и полиције, изгубило је своје животе, а тачан број жртава ни данас није утврђен. Порушену инфраструктуру смо обновили, али оно што нисмо и никада нећемо моћи јесте да вратимо оне који су погинули током ове агресије. Наша је обавеза да их се сећамо, да понављамо да је НАТО агресија злочин за који нико није одговарао и да ми нисмо и никада нећемо заборавити ни једну жртву овог страшног злочина, када је 19 земаља НАТО напало СР Југославију. Све жртве, то су нечија деца, мајке, очеви, браће, сестре, то је оно сто нисмо и нећемо никада заборавити", рекла је Милица Зарић, заменица председника општине Србобран. 

Страдали припадник Војске Југославије сахрањен је у Бачком Јарку, где је живео са породицом, а постхумно је одликован Медаљом за заслуге у одбрани и безбедности. У Новом Саду једна улица носи име овог храброг Надаљчана.

Службени лист