Српски  Magyar 

Трг слободе данас красила застава Рома

Трг слободе у центру Србобрана данас је красила застава Рома. Државној застави, застави Војводине и застави општине Србобран, придружила се застава Рома поводом обележавања 08. априла - Светског дана Рома, подигнута са јасном поруком да ова национална заједница има сва људска и грађанска права у заједници у којој живи, али и да је та заједница спрема да учини све да помогне положај Рома у њој.

Заставу су на Тргу слободе, на централни јарбол поред споменика, заједнички подигли Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и Алберт Лакатош, представник ромске заједнице у Србобрану.

"На симболичан начин смо обележили Светски дан Рома, на иницијативу Канцеларије за инклузију Рома, подизањем заставе на Тргу слободе. Најважније јесте да разговарамо на тему проблема са којима се сусреће ромска заједница у нашој општини. Локална самоуправа је и у овој години планирала да усвоји нови акциони план за Роме, који ће обухватити сва она питања која су заиста важна за ову заједницу. Оно што бих издвојио из акционог плана, јесте да смо кроз њега успели да обезбедимо бесплатан школски прибор за децу ромске националности, бесплатан превоз за све средњошколце из ромске заједнице, бесплатну ужину у вртићима и школама, а такође смо се кроз разне друге активности трудили да помогнемо, што ћемо чинит и у будуће. Користим прилику да целој ромској заједници на територији општине Србобран, наравно и на територији Републике Србије, честитам празник", рекао је након подизања заставе председник општине Радивој Дебељачки.

Испред ромске заједнице Алберт Лакатош изразио је задовољство што се по први пут на овај начин обележава Светски дан Рома и у Србобрану. "Лепо је видети да се у центру места вијори ромска застава и драго ми је што сам је баш ја подигао. Захвалан сам Канцеларији за инклузију Рома, општини Србобран и председнику Дебељачком, са којим имамо добру комуникацију и велико разумевање за проблеме наше заједнице", рекао је Лакатош.

Допринос обележавању Светског дана Рома дао је и Дом културе Србобран, који је снимио видео материјал посвећен промоцији културе и традиције овог народа. "Установа коју водим већ дужи низ година подржава ромску културу одржавањем честих манифестација и програма, а ове године смо се по први пут прикључили акцији пригодним програмом у Галерији Дома културе. На овај начин још једном скрећемо пажњу на присутност ромске националне заједнице, која се истиче својом културном посебношћу, али исто тако има и своје проблеме које заједнички можемо да решимо", истакла је Соња Стојновић, директорка Дома културе Србобран.

Службени лист