May 15, 2021 Last Updated 6:54 PM, May 14, 2021

Србобран један од победника игре "Узми рачун и победи 2020"

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали представио је данас нови круг наградне игре „Узми рачун и победи 2021“, која почиње 15. маја и трајаће до 25. јуна, док ће други круг бити организован на јесен ове године. Конференција за медије у Палати Србија била је прилика и да општина Србобран прими новчану награду вредну 20.000 евра, коју су у оквиру такмичења градова и општина Србије у фискалној одговорности, локалној самоуправи донели грађани Србобрана, Турије и Надаља, и то у категорији малих општина. Наиме, они су у игри "Узми рачун и победи 2020" послали највише рачуна, заједно са општинама Блаце и Димитровград, и тако за свој град освојили 20.000 евра. Признање је примила Милица Зарић, заменица председника општине Србобран.

Министар Мали је истакао да су прошлогодишњи резултати наградне игре били одлични, због чега је донета одлука да се она ове године поново организује. „У оном великом базену је било 11,5 милиона коверата, што је 115 милиона фискалних рачуна и слипова. Израчунали смо да је у тим рачунима било око 100 милиона евра пореза на додату вредност“, рекао је он.

Мали је напоменуо да је свест грађана о важности борбе против сиве економије подигнута, посебно када је у питању значај узимања фискалног рачуна приликом куповине. „То је значајно јер на тај начин обезбеђујемо новац за буџет, а онда од тог новца повећавамо плате и пензије, инвестирамо у болнице, школе, вртиће, набавку лекова, за борбу против пандемије вируса корона. Веома је важно да ту свест наставимо и даље да дижемо“, навео је министар. Коверте са слиповима и фискалним рачунима већ могу да се шаљу, а правила наградне игре непромењена су у односу на прошлу годину.  Рачуни који ће се узимати у обзир су од 01. априла 2021. године.

„У свакој коверти треба да буде бар десет фискалних рачуна, или бар десет слипова од платних картица, минималне појединачне вредности од 100 динара. Поштарина се не плаћа, ту се правила нису променила. Важно је и то што смо подигли наградни фонд са 250 милиона на 350 милиона динара, па је у игри 16 станова и 60 аутомобила. Желимо да учинимо све да грађанима ова наградна игра буде атрактивнија, а с друге стране да наставимо да подижемо свест о важности борбе против сиве економије“, рекао је Мали и додао да сваки проценат економије који из сиве пређе у белу зону, значи веће порезе и доприносе у буџет. "То значи већу могућност инвестирања у путеве, болнице, у вакцине и здравље грађана, у уређенију и лепшу Србију. То је циљ и пут с ког нећемо скренути“, напоменуо је он и позвао грађане да узму учешће у новом циклусу наградне игре.

Представница НАЛЕД-а и Савеза за фер конкуренцију Јелена Ристић, оценила је наградну игру „Узми рачун и победи“ као веома подстицајну и друштвено одговорну иницијативу.

„Пре пет година када је привреда окупљена у Савезу за фер конкуренцију предложила Влади Србије да се крене у организовање националне лутрије, у којој ће се прикупљати фискални рачуни и слипови, нико није могао да очекује да ћемо имати овако добар одзив грађана и шесто издање“, рекла је она. Додала је и да концепт фискалне и картичне лутрије представља одличан механизам који подстиче пре свега пореску културу и промовише безготовинско плаћање, али и напоменула да је неопходно уложити додатни напор у јачање свести о предностима безготовинских плаћања и на бољу финансијску инклузију свих слојева друштва.

Милица Зарић, заменица председника општине Србобран, истакла је након преузимања признања да сва заслуга што локална самоуправа добија прилику да у неку област уложи више од два милиона динара, припада грађанима Србобрана, Турије и Надаља. "Играјући наградну игру за себе и своју породице, сви они играли су и за свој град и за своју државу, због чега заслужују наше пуно поштовање. Одговоран однос који демонстрирају када узму фискални рачун, створио нам је могућност да заједно са њима одредимо један пројекат и реализујемо га на корист свих грађана. Уверена сам да ће исти однос показати и у пролећном и јесењем колу наградне игре и очекујем да општина Србобран поново буде високо пласирана у својој категорији. Желим да се тај одговоран однос неком од учесника у игри врати и кроз неку од бројних вредних награда за играче", рекла је Зарић и позвала све становнике да скупљају рачуне и слипове и шаљу организаторима игре.

 

Службени лист