Српски  Magyar 

Усвојен ребаланс буџета за 2021. годину

Одборници Скупштине општине Србобран усвојили су први ребаланс буџета за 2021. годину на данас одржаној седници локалног парламента, деветој по реду. Ова одлука, како је речено приликом образлагања ребаланса од стране Радивоја Дебељачког, председика општине Србобран, била је неопходна за стварање предуслова за реализацију неколико веома важних пројеката који ће значајно унапредити квалитет живота грађана.

"Први ребаланс буџета за 2021. била је најважнија тема седнице Скупштине општине. У сарадњи са вишим органима власти обезбедили смо додатних 100 милиона динара за неколико веома важних пројеката, од којих се као кључни издваја реконструкција Задружног дома, односно новог Дома културе у Србобрану. За прву фазу реконструкције и доградњу објекта Покрајинска влада определила је 40 милиона динара То ће омогућити да зграда постане комплетна целина у коју ћемо сместити различите културно-уметничке садржаје. Најзад ћемо имати простор који ће потпуно одговарати потребама наших многобројних и познатих манифестација, културно-уметничких друштава, других извођача и дешавања.

Други изузетно важан пројекат је фабрика воде у Турији, за шта је 40 милиона динара обезбедио Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Тиме ће се грађанима Турије обезбедити квалитетнија вода за пиће, а настављамо и са реконструкцијом водоводне мреже. У неком наредном периоду можемо да очекујемо да се уради пројектно техничка документација за реконструкцију водоводне мреже и изградњу фабрике воде у Србобрану.


Оно што такође желим да издвојим је јавно-приватно партнерство за реконструкцију, санацију и рехабилитацију путева у Турији и Надаљу. За пар месеци, након расписивања јавне набавке и одабира извођача, започећемо реконструкцију више од 25 улица, неколико локација са паркинг местима, а најважније је да ћемо коначно асфалтирати делове надаљских улица које никада нису биле асфалтиране. У Турији таквих улица нема, али свакако да у оба насељена места постоје улице којима је потребна детаљна санација, док ће се за остале улице омогућити одржавање. Овом пројекту се посебно радујем јер ће након његове реализације чак 70 одсто улица у Турији и Надаљу бити реконструисано. Нисмо ушли у  јавно-приватно партнерство за реконструкцију улица у Србобрану, али то не значи да нећемо у будућности", појаснио је Дебељачки.

Ипак, председник општине Србобран је најавио да ће у наредних десетак дана почиње санација ударних рупа и неких критичних тачака. "Крећемо са тим радовима, али не и са потпуном реконструкцијом, као што је то случај у Турији и Надаљу. Разлог за то је један други пројекат за који смо конкурисали код Министарства за заштиту животне средине, добили смо начелну сагласност и надамо се да ћемо у овој години добити прва средства за отпочињање пројекта, а то је изградња канализационе мреже и пречистача отпадних вода. Нема смисла да реконструишемо улице, а да их затим сечемо канализационом мрежом. Мислим да требамо прво да изградимо канализацију па да затим обновимо улице, то има више смисла и сигурно је економски одговорније понашање. Ово нису обећања већ врло извесни пројекти који нас очекују. Наравно, то су само они највећи пројекти, а очекују нас и бројни други", рекао је Дебељачки.

Према његовим речима, обезбеђена су средства за пројектно техничку документацију за кружни ток испред католичке цркве у Србобрану, затим је ребалансом обухваћен и кровни документ развоја општине који ће обухватити све пројекте развоја у блиској будућности, док је изменама у нафтној ренти омогућено да се више новца уложи у атарске путеве. "Више од 38 милиона динара отићи ће на њихову реконструкцију, уз још 10 милиона динара који су одређени за санацију и уређење каналске мреже на територији општине Србобран. Очекује нас изградња потпуно новог пута у индустријској зони, за шта је опредељено 6 милиона динара из буџета. Реализација је већ почела, пошто је направљен споразум са компанијом Реахем. Они обављају припремне радове за изградњу тог пута, који је и њима од користи јер води директно до пречистача отпадних вода, који су они купили, и који ће спречити да долази до нових еколошких инцидената. За завршетак изградње поменутог пута је издвојено око 25 милиона динара, што финансира Министарство привреде, односно Влада Републике Србије. У области екологије важно је поменути спајање канала ДТД и реке Криваје, чиме ће се обезбедити да Криваја не остаје без воде у летњем периоду, да се сачува флора и фауна реке, а такође то ће омогућити додатно наводњавање у пољопривреди. Наравно ту је и санација грејног котла у туријској школи, односно уградња новог гасног, који је рентабилнији и мање загађује животну средину. За крај, али не и најмање важно, је пошумљавање србобранског Рајчура, за шта је већ направљен договор са Шумарским факултетом у Београду, што треба значајно да поправи зелени фонд општине Србобран", истакао је Дебељачки. 

Уз ребаланс буџета, Скупштина општине Србобран је изабрала новог члана Општинског већа, а то је Кристијан Кочиш, који ће бити задужен за просвету и културу. 

Такође, скупштинска већина је усвојила измене и допуне Програма за унапређење услова живота локалне заједнице, а посебно за изградњу инфраструктурних објеката и других објеката у циљу побољшања услова живота општине Србобран за 2021. годину, Одлуку о доношењу измена и допуна Средњорочног програма уређивања грађевинског земљишта на територији општине Србобран, за период од 2020. године до 2023. године, затим Одлуку о доношењу измена и допуна Програма уређивања грађевинског земљишта општине Србобран за 2021. годину, Одлуку о допуни Одлуке о обављању комуналне делатности снабдевања водом за пиће, Одлуку о изради плана детаљне регулације за викенд зону у КО Надаљ I, Одлуку о реализацији дела Пројекта јавно – приватног партнерства, као и Одлуку о постављању и План места плутајућих објеката на делу обале и водног простора на територији општине Србобран.

Потврду локалног парламента добила је и Одлука о измени Одлуке о праву на помоћ породици за новорођено дете, а затим и извештаји о раду и финансијски извештаји за 2020. годину Центра за социјални рад општине Србобран, Центра за физичку културу, рекреацију и туризам Србобран, Установе за културу Дом културе Србобран, Народне библиотеке Србобран, Одмаралишта Србобран у Сутомору, савета месних заједница Србобран, Турија и Надаљ, те на крају и Извештај о раду Штаба за ванредне ситуације општине Србобран за 2020. годину. "Зелено светло" добили су и Оперативни план одбране од поплава за воде II реда општине Србобран, Одлука о измени Одлуке о именовању чланова Надзорног одбора ДОО "Одмаралиште Србобран", решење о измени решења о разрешењу и именовању председника и чланова органа управљања Центра за физичку културу, рекреацију и туризам Србобран, чланова Школског одбора ОШ "Јован Јовановић Змај" и  Школског одбора ОШ "Жарко Зрењанин Уча".

Седница је завршена одборничким питањима.

Службени лист