Српски  Magyar 

Обележен 09. мај - Дан победе над фашизмом

Полагањем венаца на спомен обележје палим борцима Народноослободилачког рата и жртвама фашизма на Тргу слободе у центру Србобрана, свечано је обележен 09. мај - Дан победе над фашизмом.

Први венац положила је делегација општине Србобран - Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, Милена Аларгић, председница Скупштине општине, Милица Зарић, заменица председника општине, а затим и делегације СУБНОР Србобран, Удружења "Храбри борци 1991-1999" Србобран, Удружења ратних војних инвалида и Општинског одбора Српске напредне странке.

Честитке поводом Дана победе грађанима је упутио Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

"На данашњи дан 1945. године завршен је рат на тлу Европе капитулацијом Немачке. Споразум о безусловној предаји потписао је немачки фелдмаршал Кајтел, у име Совјетског Савеза маршал Жуков и у име западних савезника генерал Тедер. Као сећање на овај историјски догађај, данашњи дан обележава се као Дан победе. То, нажалост, није значио и крај Другог светског рата који ће се тек неколико месеци касније, уз додатне велике жртве, завршити на далеком истоку капитулацијом Јапана. Након готово 6 година страдања, у коме се нашла 61 држава са око 110 милиона војника, свет је коначно могао да одахне у миру за који је, према проценама, положено између 50 и 80 милиона војника и цивила.

Нажалост, ни простор на територији тадашње Југославије није био поштеђен великог страдања, а навођење само неких догађаја и места на коме су вршени стравични злочини подсећају на безумље које је водило окупационе снаге и њихове помагаче: масакр у Крагујевцу, рације у јужној Бачкој, Бањички логор, Старо сајмиште, Јадовно, систем концентрационих логора Јасеновац који је обухватао Доњу Градину и Стару Градишку, али и друга страдална места на којима су невине жртве убијане. Узимајући у обзир број становника, Срби су, нажалост, један од народа који је поднео највећу жртву и због тога је наша обавеза данас да их не заборавимо и у исто време да негујемо културу сећања као опомену да се тако нешто никада не понови.

Данашњи дан уједно је и Дан Европе којим се обележава декларација коју је 1950. године предложио француски министар спољних послова Робер Шуман, а која представља докуменат који за циљ има спречавање било каквих сукоба међу државама на тлу Европе и почетак идеје о стварању онога што данас знамо као Европска унија. Познавајући принципе које су тековина ове вишенационалне творевине, симболика данашњег дана постаје већа, али ипак оно што забрињава је немогућност да се до краја искорени фашизам на нашим просторима, иако је борба против овакве идеологије успела да уједини целу Европу. Сви смо сведоци да још увек постоје они који заговарају такве ставове и својим непромишљеним поступцима, неразумевајући колике су жртве дате да би се ослободили тог зла, чине да се зликовци величају и џелати оправдавају у својим учињеним неделима.

Са овог места, јасно поручујемо да неофашизму нема места у нашем друштву, да ћемо се увек и на сваком месту борити против такве идеологије која је највећа несрећа која је задесила човечанство у његовој историји. Наше друштво којем сви припадамо, без обзира на веру и етничку припадност, утемељено је на вредностима толеранције, разумевања другачијих погледа на свет око нас, па чак и на одређене историјске околности и догађаје, и управо због тога не смемо дозволити да у било којој ситуацији мржња преовлада. Борба за победу добра над злом, животи који су жртвовани за нашу слободу и мир нису и никада неће бити заборављени. То је наша обавеза и дужност! На темељима антифашистичких вредности за које су се борили наши преци, ми и данас одлучно настављамо у том правцу. Поштовани грађани, честитам Вам дан Победе и Дан Европе", поручио је окупљенима и целој јавности Дебељачки.

На славне тренутке у Другом светском рату и непролазним вредностима победе над фашизмом, подсетила је и Стојанка Галић, председница ОО СУБНОР Србобран.

"Сваке године, па и ове, сви родољуби и грађани Европе и света прослављају и обележавају 09. мај – Дан победе, који нас подсећа на величанствену победу антихитлеровске коалиције над највећим злом у историји човечанства. 09. мај је и признање за борбу прогресивних снага чијој су победи грађани Србије дали немерљив допринос. Други светски рат био је најсуровији рат у историји људског рода. У том рату живот је изгубило више од 55 милиона људи. Те жртве нико никада не сме да заборави. Наши преци су, као и увек, и у том времену били на страни слободе, правде и истине. Бити на тој страни ни тада, као ни у било ком времену, није било лако. Жртве које смо поднели су огромне, тим жртвама дужни смо слободу коју данас имамо и зато им се данас најдубље клањамо. Слободарски Србобран се поноси својом антифашистичком традицијом, чува и негује сећање на жртве антифашистичке борбе", истакла је Галић.