Српски  Magyar 

Почела вакцинација у "Плавом кругу"

Јутрос у 08.00 часова почела је вакцинација против COVID 19 у кући Друштва за борбу против шећерне болести "Плави круг", у улици Соње Маринковић 18а у Србобрану. На овај корак општина Србобран и Дом здравља "Др Ђорђе Бастић", у партнерству са овим удружењем, одлучили су се због грађана општине Србобран, превасходно да би се централна здравствена установа вратила заштити здравља Србобранаца и њиховом лечењу у пуном капацитету, као и да би се раздвојили сви они који долазе само на вакцинацију од пацијентима који због неког здравственог проблема долазе по услугу лечења у Дом здравља.

"Максимално смо се потрудили да нови вакцинални пункт буде потпуно опремљен и оспособљен да прими све грађане који желе да се вакцинишу. Веома је важно да наставимо са вакцинацијом и то је једини начин да дођемо до колективног имунитета и да коначно превазиђемо ситуацију у којој се налазимо и почнемо да живимо нормално. Вакцинални пункт у објетку 'Плавог круга' важан је због тога што смо сада растеретили Дом здравља и обезбедили да у делу у ком се до сада вршила вакцинација, врате услуге примарне здравствене заштите које смо морали зауставити, и у том смислу сам заиста задовољан што смо пронашли начин да све решимо у корист грађана", рекао је приликом почетка вакцинације на новом месту Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, који је обишао овај пункт. 

Иначе, из општинског буџета обезбеђена су средства за адаптацију објекта и прилагођавање овог простора новој намени. У кући су уређене и опремљене просторије за преглед пацијената, просторије за вакцинацију и обавезни одмор, затим израђен је прилаз објекту за особе са посебним потребама, док је у дворишту подигнут шатор. Све услуге пружају лекари и медицинско особље Дома здравља, исто оно које је било ангажовано на вакцинацији и у матичној установи, тако да су задовољени сви потребни услови да се процес настави без икаквих сметњи и препрека. Интересовање већ првог дана било је добро, приметно је да вакцину желе да приме и млади, па надлежни у општину Србобран и Дому здравља са оптимизмом чекају наредне дане и наставак имунизације. 

"Позивам грађане да се вакцинишу. Важно је да схватимо да је то једини начин да решимо овај велики проблем. Имамо могућност да бирамо вакцину, што је привилегија данас. Ретко која земља има могућност да бира, многи се суочавају са недостатком било којих вакцина, а ми сведочимо да захваљујући председнику Александру Вучићу и Влади Србије имамо довољан број вакцина, чак помажемо и земљама у региону. Питање је шта би било да до тога није дошло. Зато сматрам да је наша обавеза да искористимо могућност која нам је дата, дођемо до колективног имунитета и што пре наставимо са нормалним животом", рекао је Дебељачки и још једном истакао да вакцинацију врши иста стручна, медицинска екипа као и у Дому здравља, али сада у још бољим условима. "Сада имамо могућност да нам се у истом објекту не срећу људи који желе само да се вакцинишу и они који су дошли по здравствену заштиту, као што је то морало бити у Дому здравља. Задовољан сам кад видим како почиње све да функционише", појаснио је Дебељачки.

Председник општине је саопштио да је до овог тренутка у општини Србобран дато 5.600 доза вакцина; прву дозу вакцине примило је 3.200 грађана, а ревакцинисано је 2.400. "Према подацима Института за јавно здравље Војводине, у овом тренутку имамо 148 активних случајева и овај број већ дуже времена стагнира. На то утиче и процес вакцинације, али има простора да се додатно ангажујемо, вакцинишемо још грађана и створимо колективни имунитет, који толико желимо и којем тежимо. Ипак, постоје и бројне компликације посебно код старијих становника и нажалост, морам речи да имамо и смртне случајеве. Због тога још један апел грађанима - вакцинишимо се и сачувајмо своје здравље и здравље најмилијих. Немогуће је очекивати да се разне забране које су и даље на снази укину, а да истовремено не убрзавамо процес вакцинације. Све од нас зависи", рекао је Дебељачки.

Из "Плавог круга" саопштено је да "напори општине Србобран, уз пословично добру сарадњу са Домом здравља, а сада и са Друштвом за борбу против шећерне болести, резултирали су новим вакциналним пунктом и успешним наставком процеса вакцинације". "Заједно смо створили идеалне услове, поштујући препоруке Кризног штаба. Наши, слободно може да се каже, најбољи медицински радници Дома здравља су од сада овде, високо стручно су оспособљени и школовани, и спремни за све изазове. Позивамо све грађане, посебно хроничне болеснике, да дођу до улице Соње Маринковић 18а и вакцинишу се, али позив иде и младима; нека се вакцинишу, а затим забављају. Тако ћемо се најбрже вратити на спортске терене, на свадбе и весеља, у ресторане, само да вакцинацијом савладамо COVID 19", рекао је др Илија Газепов, један од активиста "Плавог круга". Подршку акцију пружају и активисти Црвеног крста, који старијим грађанима на лицу места испуњавају формуларе за вакцинацију.

 

Службени лист