Српски  Magyar 

Обезбеђена средства за уређење вртића "Пепељуга"

Потпредседник Покрајинске владе и Покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице Жолт Сакалаш уручио је данас уговоре о средствима додељеним на конкурсу за финансирање и суфинансирање реконструкције, адаптације, санације, инвестиционо и текуће одржавање објеката образовно-васпитних установа.

Један од уговора, вредан више од пола милиона динара, уручен је Радивоју Дебељачком, председнику општине Србобран, и односи се на адаптацију туријског вртића "Пепељуга" ПУ "Радост".

"Пре свега, желим да се захвалим Покрајинској влади и Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, што нам је пружио заиста велику подршку за различите пројекте у претходној и овој години. Данас смо потписали уговор о замени фасадне столарије на објекту ПУ ‘Радост’ у Турији, вртићу ‘Пепељуга’. То је један од ретких објеката на ком замена столарије није урађена, тако да сам врло задовољан што добијамо средства за реализацију тог посла. Покрајински секретаријат за ову намену издваја 535.883 динара, средства која у потпуности покривају трошкове пројекта, што је за локалну самоуправу врло важно, јер не морамо да издвајамо новац из свог буџета, већ он може да буде опредељен за неки други пројекат од јавног значаја. Вртић у Турији ће након што радови буду завршени, у наредну грејну сезону ући као енергетски ефикаснији објекат.


Сличан проблем имамо и у неким другим, већим објектима, ту мислим на основне школе, за које ћемо у наредном периоду, такође, конкурисати за добијање средстава. Жеља нам је да такве проблеме заиста решимо, јер се уградњом нове столарије смањују трошкови које издвајамо за загревање током зиме. За неке објекте већ имамо завршену пројектно техничку документацију, за неке се она израђује, а постоје и они за које планирамо. То значи да смо спремни за сваки наредни овакав конкурс, имамо довољно пројеката који могу да привуку новчана средства и у будућности", рекао је Дебељачки.

Ове године, на конкурс за инвестиције у области образовања усмерен је 91 милион динара, а образовно-васпитне установе могле су да конкуришу за финансирање реконструкције, адаптације, санације, инвестиционо и текуће одржавање објеката. Уручивање уговора представницима школа и локалних самоуправа настављено је данас у Новом Саду, у Холу Покрајинске владе.

"Средства су додељена за 62 установе с територије АП Војводине – 63 милиона основним школама, 20 милиона средњим школама, три милиона ученичким домовима и пет милиона динара предшколским установама. Секретаријат остаје одлучан да истраје у остваривању својих стратешких образовних циљева, а један од њих је обезбеђивање бољих услова за боравак и рад у установама образовања и васпитања", изјавио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање Жолт Сакалаш приликом доделе уговора.