Српски  Magyar 

Србобран део "Чудесног света Дунђерских"

Дом културе Србобран и Народна библиотека Србобран, уз подршку општине Србобран, организоваће у четвртак, 27. маја у дворишту куће Стевана Дунђерског (Ловачком дому), промоцију књиге "Чудесни свет Дунђерских", аутора Зорана Суботичког.

Ова драмска тетралогија осмишљена је "са циљем упознавања шире јавности, домаће и стране, о величини и значају породице Дунђерски и свих значајних личности са којима су они били у дотицају".

"Пројекат је подразумевао и повезивање градова и општина у којима су Дунђерски оставили неког трага, повезивање културних установа, туристичких организација, привредника и креативних предузетника који би својим радовима и делима могли оживети сећање на једну заиста велику, моћну и заслужну породицу какви су били Дунђерски.

Јасно је да Дунђерски представљају инспирацију за креативни приступ ономе што су чинили и што су значили у свом добу, те да представљају заштитни знак Војводине, оне просперитетне, инвентивне, радне и вредне, окренуте стицању не само материјалних добара, него и подизању општег квалитета јавног живота и перманентне модернизације. Тако је и аутор одлучио да се посвети тој породици, на аутентичан начин, понајпре драмским и позоришним радом. Тако су настајали у одређеном временском континуитету драмски текстови Од раја до безњенице, монодрамско казивање Тестамент Богдана Дунђерског, драма Мара, Богданова и монодрама Лазар велики, Дунђерски.

Сва ова драмска дела писана су и креирана за извођење у 'дворским условима', то јест у салонима двораца, каштела и палата или напросто у старим здањима од културно историјског значаја", записано је о "Чудесном свету Дунђерских".

У промоцији учествују др Весна Димитријевић, историчарка, Зоран Колунџија, издавач, Миодраг Петровић, глумац, Јована Радовановић, глумица, и  аутор Зоран Суботички.

Промоција је заказана за 19.00 часова.


Службени лист