Српски  Magyar 

Народној кухињи продужен рад за три месеца

Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, заједно са сарадницима, посетио је данас Црвени крст Србобран. У разговору са Гораном Радовановићем, новим секретаром локалне организације, разматрано је како у циљу унапређења подршке угроженим грађанима, унапредити и рад Црвеног крста.

„Имамо одличну сарадњу са Црвеним крстом, што је за локалну самоуправу веома важно због улоге ове организације. Сарадња није важна само у делу финансирања, важно је да имамо стални увид у потребе наших грађана, посебно оних угрожених, и ту је улога ЦК незамењива. Волонтери и активисти ЦК су наше очи и уши на терену и ми поступамо по њиховим смерницама. За нас је посебно важно функционисање Народне кухиње и зато смо у буџету за 2021. издвојили 3,4 милиона динара, а за разлику од претходних година, донели смо одлуку да Народна кухиња ради девет месеци, а не само шест као до сада. Оброци морају бити квалитетни и довољни, најмање исти или бољи него пре, уз задовољавајућу услугу за све кориснике", рекао је Дебељачки и додао да општина Србобран додатно издваја и 1,5 милиона динара за основно функционисање Црвеног крста.

Иначе, општина Србобран помогла је Црвеном крсту и да уреди канцеларије у улици Светога Саве, а затим је организацији доделила и нови магацински простор у Змај Јовиној улици.

„Под слоганом 'Незаустављиви – Рачунајте на нас зато што и када је најтеже и даље смо заједно', волонтери ЦК обележили су од 8. до 15. маја Недељу Црвеног крста. Веома нас радује што имамо све више и више активности и обавеза. Пружамо сталну подршку вакцинацији против COVID 19, организујемо предавања и обуке за ученике основних и средње школе, помажемо угроженим особама, организујемо редовне акције прикупљања крви и многе друге активности. Надам се да ће нам бити одобрен и пројекат преко Националне службе за запошљавање о ангажману пет сарадника који би били испомоћ у раду Народне кухиње. Хвала општини Србобран на подршци, на нама је да оправдамо поверење које нам указују“, рекао је Горан Радовановић, нови секретар Црвеног крста Србобран.

Посета председника општине Србобран Црвеном крсту, била је прилика да се домаћин и гости још једном присете преминулог Золтана Бергела, дугогодишњег секретара организације. "Нажалост, напустио је нас је дугогодишњи секретар ЦК Золтан Бергел, човек којем дугујемо захвалност за предан рад, који је оставио дубок траг у овој организацији и уверен сам да ће остати упамћен међу Србобранцима. На нама је сада да наставимо тим путем, да будемо и успешнији ако можемо, и задовољни само како сада ЦК води Горан Радовановић, нови секретар. Хвала волонтерима и активистима на ентузијазму и енергији које улажу и очекујем да ова организација из дана у дан и из године у годину буде све боља и боља", рекао је Дебељачки. Заједно са њим, Црвени крст Србобран посетили су Милица Зарић, заменица председника општине Србобран, Јован Андрић, члан Општинског већа, и Слободан Субић, директор Центра за спорт и туризам.

Данас је, иначе, млади волонтер Црвеног крста Лазар Парошки одржао презентацију пружања прве помоћи у Гимназији "Светозар Милетић".


 

Службени лист