Српски  Magyar 

"С' природом на ти" на Бељанској бари

Један наставни дан у Основној школи "Петар Драпшин" у Турији, за ученике од првог до четвртог разреда, назван "С' природом на ти", организован је данас у Парку природе Бељанска бара. Окупљање у популарном излетишту организовани је с циљем да се деци још једном, у пракси, укаже на важност очувања животне средине и како њено уређење нама самима доноси бенефите.

Подељени у више група, од уметничких до еколошких, ученици су кроз разне игре и квизове презентовали бројне вештине и знања из екологије и других наука и уметности, све до завршног чина садње младог јаблана, као потврде њихове одлучности да буду заштитна брана уништавању природе.

"Озбиљно смо се припремали за данашње дружење и посветили смо се различитим активностима. По доласку на Бељанску бару, наши мали уметници, сликари, вајари и песници, остали су у кампу како би радили на својим делима, а ми остали, у које сврставам ботаничаре, истраживаче и екологе, смо се упутили на Стазу здравља. Поставили смо пред себе два задатка, први да се пронађу и скупе лековите биљке, бар њих пет, а други задатак је био да се прикупи сав природни материјал од ког птице праве гнезда. Цео тај пут смо прешли лагано јер нам је било много лепо, нешто смо научили и много се забавили. Деца су уложила велики труд, била су пуна ентузијазма и жеље да пронађу све тражене биљке и материјале, и наравно успела су у томе", рекла нам је учитељица Славица Јованов.

Ученици који су били део уметничког тима припремили су за ову прилику изложбу сликарских и вајарских дела, кратка драмска извођења, рецитале и концерт, док је за све заједно организована потрага за благом. Оријентирци су пратећи мапу пронашли скривену садницу јаблана коју су сва деца заједно посадила, као будући дуготрајни знак сећања на један леп дан у природи. 

Школски дан на Бељанској бари "С' природом на ти" посетили су и подржали и представници локалне самоуправе. Милица Зарић, заменица председника општине Србобран, Милош Јовановић из Месне заједнице Турија, и Слободан Субић, директор Центра за спорт и туризам, обишли су ђаке туријске школе, чули неколико песама испеваних у част Бељанске баре и видели радове настале на радионици на отвореном.

"Не пропуштамо прилику да подржимо и помогнемо сваку иницијативу у коју су укључена деца и које се односе на афирмацију заштите животне средине. Са задовољством смо помогли одржавање наставе у природи, обезбеђене су мајице за сву децу, освежење за учеснике и наравно садница која је на крају посађена, а која је донација расадника ЈКП ‘Градитељ’. Све похвале за Основну школу ‘Петар Драпшин’, за учитељице које су све организовале, направиле целодневни план рада који је истовремено био едукативан и забаван. Врло је важно да децу од почетка учимо колико нам је важно природно окружење и зашто је важно да га чувамо. Бељанска бара је идеално место где знање о природи и екологији ђаци могу да употпуне, срећа је што у нашој средини имамо једну такву оазу и нема разлога да је не користимо у овакве сврхе. Деца ће много научити о природи и знаће да је сачувају“, истакла је Зарић.



 

Службени лист