Српски  Magyar 

Нова новчана подршка пројектима из културе

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас 136 уговора, вредних више од 40 милиона динара, за пројекте из области заштите и очувања културног наслеђа у АП Војводини и заштите и очувања традиционалног српског народног стваралаштва у АП Војводини. Конкурсе је спровео Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Три уговора вредна више од милион динара стижу у општину Србобран, два ће реализовати локална самоуправа а један Дом културе Србобран.

"Првим пројектом који нам је одобрио Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, обезбеђујемо првих пола милиона динара за санацију, рестаурацију и конзервацију споменика палим борцима и жртвама фашизма на Тргу слободе у центру Србобрана. Имаћемо радове попут радова који су изведени на београдском победнику, фигура девојке са бакљом, симбол слободе коју је донела победа у Другом светском рату, биће скинута са стуба, санирана и конзервирана, постамент и цела конструкција ће бити ојачани и учвршћени, и то први пут после више од 60 година. У нашем буџету предвидели смо додатних милион динара за овај пројекат, а средства која нам недостају за пун процењени износ радова, обезбедићемо код Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, заједно са Заводом за заштиту споменика, који нам је партнер у целом пројекту. Споменик који је настао 1954. године дело је вајара Стевана Боднарова и за све Србобранце има велики значај. Око њега се окупљамо и чувамо колективно сећање на јунаке који су положили своје животе за све нас, за слободу и право да живимо као људи", рекао је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран. 

Други пројекат који ће бити реализован у општини Србобран уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, назван је "Електронски културни атлас Србобрана - е-КАС". "Креираћемо веб портал Електронски културни атлас Србобрана е-КАС, ) с циљем да са једног места пружимо виртуелну презентацију непокретног културног добра и нематеријалног наслеђа општине. Портал ће пружати информације о историографији Србобрана, наслеђу, традицији, споменицима, манифестацијама  и туристичком потенцијалу на територији општине Србобран. Потребно је сву културну грађа и на овај начин сачувамо од природних оштећења у реалном свету", појаснио је Дебељачки и додао је пројекат вредан 400.000 динара.

Трећи пројекат реализоваће Дом културе Србобран. Овој установи одобрено је 150.000 динара за пројекат под називом "Мој повратак у родни крај - Момчило Тапавица". "Уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, оформићемо сталну поставке слика Момчила Тапавице, рођеног Надаљчанина и првог Словена и Србина који је освојио олимпијску медаљу на Првим олимпијским играма у Атини 1896. године. Ова поставка биће отворена у новој згради Месне заједнице Надаљ као један од програма 'Дана културне традиције', наше традиционалне манифестације", рекла је Соња Стојновић, директорка Дома културе Србобран.  

Истичући важност пружања подршке пројектима који се баве неговањем, презентацијом и промоцијом традиционалног народног стваралаштва и истраживањем, заштитом и очувањем покретног и непокретног културног наслеђа, као и његовом дигиталном презентацијом, Игор Мировић, председник Покрајинске владе, одао је захвалност свима који негују и чувају наше традиционално народно стваралаштво. "Реализацијом ових уговора, и у делу очувања покретне и непокретне културне баштине, предузимаћемо мере у свим сферама уметничког стваралаштва – од археологије до културно-уметничких друштава, да подржимо очување наше традиције и да се заједнички потрудимо да нашу културну баштину, посебно наше српско стваралаштво, представимо увек на иновативан и савремен начин", рекао је Мировић и поручио да морамо бити "достојни завета који су нам оставили наши преци и наставити да издвајамо знатна финансијска средства за ове области".

Уз Мировића, уговоре представницима локалних самоуправа, установа и културних друштава уручила је и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Службени лист