Српски  Magyar 

Грађани одлучили да се гради игралиште за децу

Уз 60 аутомобила и 12 станова за најсрећније учеснике, у претходном циклусу наградне игре "Узми рачун и победи" девет најактивнијих општина и градова освојило је по 20.000 евра за локална улагања по избору грађана. Једна од ових општина јесте и општина Србобран, чији су грађани имали прилику да одлуче на који начин утрошити овај новац. Одлука Србобранаца је да уложе новац у пројекат "Изградња дечијег терена", који је добио 879 гласова. 

Становници Беле Паланке, Блаца, Димитровграда, Србобрана, Куле, Бачке Паланке, Панчева, Савског венца, Врања и Врбаса који су послали највише рачуна и слипова у наградној игри,  одлучили  су са више од 85.000 гласова да освојени наградни фонд усмере на потребе најмлађих суграђана, реновирање вртића, терена и игралишта, али и друге вредне пројекте који ће у њиховим срединама унапредити квалитет живота.

Гласање је организовано од 06. до 28. маја преко националног портала http://uzmiracun.rs/ а највреднији су били становници Блаца, који су са 6.702 гласа одабрали пројекат реновирања амфитеатра за око 1.000 студената Академије струковних студија која је један од покретача живота у локалној заједници. Будући да је једино возило Дома здравља у Димитровграду у квару, грађани су највећи број гласова доделили управо набавци новог, док је у Србобрану победила изградња модерног игралишта за најмлађе становнике.

Разлоге за срећу имају и родитељи и деца из општина Савски венац, Кула и Врбас које су новац определиле за улагања у вртиће и основне школе. Малишане предшколске установе Јелена Анжујска у Београду обрадоваће нове љуљашке, клацкалице и преостали дечији мобилијар, а ученике Основне школе "Вук Караџић" у Бачком Добром Пољу нови спортски терен. У Кули је убедљиву победу са 5.533 гласа однела реконструкција јединог вртића "Чувари осмеха" како би већи број деце на листи чекања могао да упише предшколски програм.

За квалитетније детињство, игру и дружење гласало се и у великим општинама – Спортско-рекреативни центар „Младост“ у Панчеву добија ново игралиште за најмлађе, а омиљено место за игру у близини језера Тиквара у Бачкој Паланци нове конструкције и атрактивне дечије играчке.

У такмичењу у којем је учествовала укупно 181 локална самоуправа, град Врање је апсолутни победник, с обзиром да је сваки грађанин у просеку послао пет коверата. Врањанци су одлучили да уложе у уређење платоа испред споменика ослободиоцима Врања и санацију мозаика Мапа Врања који је деценијама био симбол градског трга, али је током година видно оштећен и сломљен.

Циљ такмичења градова и општина, које су организовали Влада Србије и Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са НАЛЕД-ом, био је да на практичан начин покаже директну везу између борбе против сиве економије и унапређења квалитета живота у локалној заједници.

С обзиром да је узимање рачуна и безготовинско плаћање један од најбољих начина да се грађани укључе у сузбијање сиве економије, Влада Србије у сарадњи с НАЛЕД-ом је одлучила да организује нови, четврти циклус наградне игре Узми рачун и победи са највећим наградним фондом до сад који достиже готово три милиона евра.  Од 15. маја до 25. јуна у оквиру пролећног извлачења биће подељено 30 аутомобила Фијат 500Л и чак осам станова у Београду,  Право учешћа имају сви пунолетни грађани који пошаљу коверте са 10 фискалних рачуна или 10 слипова, не старијих од 1. априла 2021. са минималним појединачним износом од 100 динара. На полеђини коверте неопходно је написати име и презиме, адресу из личних докумената и контакт телефон, док је на другој страни довољно написати ”Узми рачун и победи 2021”.

Службени лист