Српски  Magyar 

Нови циклус програм "Заједници заједно"

У жељи да настави да позитивно утиче на екологију и да унапређује стање животне средине у Србији, Нафтна индустрија Србије потписала је данас Меморандум о сарадњи са Министарством рударства и енергетике и Министарством заштите животне средине Републике Србије о заједничкој реализацији еколошких пројеката.

Такође, размењени су и споразуми о сарадњи између НИС-а и локалних самоуправа широм Србије, које су партнери НИС-овог програма друштвене одговорности "Заједници заједно". Ове године, споразуми су фокусирани на подршку еколошким пројектима који ће бити реализовани у 12 градова и општина у Србији у којима компанија спроводи највећи део својих пословних активности - Београду, Новом Саду, Србобран, Пожаревцу, Нишу, Чачку, Зрењанину, Панчеву, Кикинди, Кањижи, Новом Бечеју и Житишту. У име општине Србобран споразум је потписао Радивој Дебељачки, председник општине.

Укупна средства у износу од 107,5 милиона динара биће усмерена на унапређење заштите животне средине у овим градовима и општинама кроз увођење система соларног напајања и осветљења, замену котлова, уређење јавних градских паркова и парковских површина, садњу аутохтоних врсти биљака, постављање иновативних еколошких парковских елемената, соларно осветљење парка, постављање рециклажних канти и контејнера.

На свечаности у Палати "Србија" Меморандум су потписали Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС, Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка енергетике и рударства, као и Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине. Манифестацији су присуствовали и представници локалних заједница, учесница програма "Заједници заједно".

Потписивањем споразума о сарадњи између НИС-а и 12 локалних заједница уједно почиње и овогодишњи конкурс "Заједници заједно". О избору пројеката одлучиваће Комисија састављена од представника компаније НИС, локалних самоуправа, Министарства заштите животне средине и Министарства рударства и енергетике. Јавни конкурс "Заједници заједно" траје до 5. јула 2021. године. Резултати конкурса биће објављени до 15. септембра 2021. године. Од 2009. године НИС је у оквиру програма „Заједници заједно“ у развој локалних заједница уложио око 1,4 милијарде динара и реализовао више од 1.000 пројеката.



Зорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, рекла је да зелена агенда и зелена економија треба да буду модел раста и да сви пројекти које реализује држава, као и локалне самоуправе и друштвено одговорне компаније, треба да допринесу да Србија иде путем одрживог развоја. ”Нико од нас не може сам да направи тако велике кораке у заштити животне средине, одрживом развоју, енергетској транзицији, не може само једно министарство, један град, влада, једна компанија. Али, можемо ако смо сви у томе заједно, као што смо заједно кад се доносе одлуке у енергетици, рударству и заштити животне средине и као што заједно радимо на овом пројекту", рекла је Михајловићева.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, рекао је да НИС, као једна од највећих компанија у Србији, настоји да буде пример другима по успешном развоју бизниса, али и по ефикасној заштити животне средине. "Од 2009. године у еколошке пројекте уложили смо готово 120 милиона евра. Али, наше инвестиције у ту област су вишеструко веће, јер све наше капиталне пројекте реализујемо са намером да унапредимо заштиту животне средине. Данас, са нашим пријатељима из Владе Србије и локалних заједница, настављамо овај важан посао – настављамо да улепшавамо Србију. И радићемо на томе сваког дана, упркос изазовном времену. На тај начин, испуњавамо своју визију и свој мото – да будућност претварамо у дело. Хвала вам што ћете бити са нама на том путу", навео је Тјурдењев.

Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије, истакла је да је програм „Заједници заједно“ велика шанса за 12 градова и општина да конкуришу за најважније еколошке пројекте. "Компанија НИС је препознала шта је најпотребније градовима и општинама и зато ће по овом програму улагати у замену котларница на еколошки прихватљивије енергенте, озелењавање јавних површина, пошумљавање. У министарству које водим трудили смо се да подржимо такве пројекте, и кроз наше конкурсе донели смо средства у 54 локалне самоуправе. Значи нам свака помоћ друштвено одговорних компанија и надам се да ће и друге следити овај пример", рекла је Вујовић.

Службени лист