Српски  Magyar 

Обележен Светски дан добровољних давалаца крви

Црвени крста Србобрана, уз подршку општине Србобран, обележио је у понедељак 14. јун - Светски дан добровољних давалаца крви. Носећа идеја за обележавање овог датума јесте неизмерна захвалност свим добровољним даваоцима крви за њихов племенити чин давалаштва. Са друге стране, подизање свести грађана о важности добровољног давања крви, о начинима на које се оно остварује, као и укупној улози трансфузиологије у здравственом систему једног друштва, додатни су циљеви којима се тежи свакога 14. јуна.

Празник ових хуманих људи био је прилика да се појединим даваоцима крви уруче јубиларне захвалнице и признања. Захвалнице са беџом добили су даваоци који су до сада крв дали 5, 10 и 20 пута, док су признања припала даваоцима који иза себе имају 35, 50, 75 и 100 давања крви.

Ове несебичне људе први је поздравио Радивој Дебељачки, председник општине Србобран. "Хуманост која краси добровољне даваоце крви чини такве људе другачијим, издваја их јер они праве разлику. Оно што ме радује и зато то морам да нагласим, наша локална заједница је једна од оних ретких која има велики број хуманих људи. Та хуманост до изражаја је највише дошла баш у периоди за нама, када смо имали бројна искушења. Велико хвала свим химанистима, желим да сви такви људи у локалној самоуправи виде партнера", рекао је Дебељачки и истакао да је Црвени крст једна од организација са којом локална самоуправа има одличну сарадњу. "Таквој сарадњи и разумевању се надам и у наредном периоду, како би смо заједнички превазилазили све изазове који се нађу пред нама", додао је председник општине.

Горан Радовановић, секретар Црвеног крста, најавио је за наредни период одржавање више едукација и предавања како би се редови добровољних давалаца омасовили и подмладили. "Желели смо да на Светски дан добровољних давалаца крви покажемо да ценимо несебичност и хуманост ових људи, да им уприличимо мало дружење и на тај начин искажемо захвалност. Посебно ми је драго што имамо даваоца који је дошао до свог стотог давања, такви људи су најбољи пример младим генерацијама, и свим оним људима који се још нису одважили да се укључе у наше хумане акције", рекао је Радовановић и додао да је Црвеном крсту Србобран одобрен пројекат запошљавања пет лица са евиденције НСЗ, на пословима везаним за рад Народне кухиње. Секретар ЦК Србобран посебно је захвалио локалној самоуправи, ЈКП "Градитељ", основним и средњој школи, те Удружењу "Кобасицијада", на дугогодишњој успешној сарадњи и подршци свим активностима организације.

Признање за 100 пута потврђену хуманист и пожртвованост примио је Радослав Дошлов, који крв дарива још из времена када је био војник.

"Први пут сам крв давао у војсци, два пута, али не могу рећи да сам тад постао и редовни давалац. Са тим сам почео тек касније кад сам добио породицу, односно кад сам због болести своје мале ћерке почео често да одлазим у болницу. Тад се у мени пробудила свест о томе да је давање крви за људе у невољи важно. Данас се све мање људи одлучује да постане редовни давалац, треба пронаћи начин да се код велике већине здравих људи пробуди та свест и да почну са донацијама. Кад сам почео редовно да дајем крв готово да нисам прескочио ни једну акцију. Могу се похвалити добрим здрављем, за лекаре не знам, а 1964. сам годиште. Мој је утисак да је то зато јер сам редовни давалац“, рекао је Дошлов.

Награђени за пет давања: Јелена Радовић, Никола Шеатовић, Милана Филиповић, Александар Филиповић, Младен Станаћев, Адријана Костић, Беата Сабадош Фодор, Милан Јакић, Ненад Перић, Ненад Ивановић, Срђан Тробоњача, Радослав Конић.

Награђени за 10 давања: Ана Мискин, Александра Врсајковић, Ласло Шерфезе, Стефан Мудрински, Марија Ћорић, Роберт Жигмонд, Александар Костић.

Награђени за 20 давања: Радослав Пајовић, Марко Јањичић, Милош Ђурашиновић, Љиљана Грујић, Данијел Шебек, Борислав Дакић.

Награђени за 35 давања: Зоран Јакић, Ратомит Павков, Ото Киш, Ференц Ходоницки, Жељко Попић.

Награђени за 50 давања: Слађана Малатин, Радослав Маркозић.

Награђени за 100 давања: Радослав Дошлов.

Овогодишње дружење поводом Светског дана добровољних давалаца крви било је прилика и за евоцирање успомена на недавно преминулог искреног хуманисте, дугогодишњег секретара Црвеног крста Золтана Бергела.

 

Службени лист