Српски  Magyar 

Заменик покрајинског секретара Радивој Парошки посетио Србобран

Заменик покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну Радивој Парошки, боравио је данас у радној посети општини Србобран. У сусрету са Радивојем Дебељачким, председником општине Србобран, размењене су идеје о могућности продубљивања и оснаживања већ квалитетно успостављене сарадње, посебно кроз анализу конкретних пројеката у којим би две стране могле бити партнери. Пример добре сарадње потврђују већ реализовани заједнички пројекти Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и општине Србобран, сложиле су се обе стране у разговору.

"Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу у својим програмским активностима за ову годину уврстио је и обилазак свих јединица локалне самоуправе у АП Војводини, и данас смо у Србобрану. Циљ кроз овакве сусрете створити базе података и мапирати ресурсе који су неопходни за стварање услова за равномеран регионални развој Војводине, с обзиром да је то и примарни и стратешки циљ Покрајинске владе. Веома нам је важно да од свих локалних самоуправа добијемо неколико стратешких пројеката и упознамо се са циљевима развоја, како би и сами помогли у њиховој реализацији и остваривању тих циљева. У периоду смо израде планова развоја локалних самоуправа и АП Војводине, и они треба да нам омогуће транспарентан развој свих ресурса којим располажемо. Још једна велика активност Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, која је у складу са циљевима Владе и Министарства за државну управу и локалну самоуправу, јесте реформа јавне управе, односно дигитализација. Она је незаустављива и неповратна и Покрајинска влада ће, заједно са нашим секретаријатом, обезбедити равноправне услове за све локалне самоуправе за брзо укључивање у овај систем трансформације према дигиталном формату", рекао је након састанка Парошки. 

Заменик покрајинског секретара је овом приликом истакао да општина Србобран учествује у пилот пројекту за десет градова и општине, за увођење ЦРМ система - система за управљање информација у односима са грађанима. "Наш је план да до краја 2022. све локалне самоуправе потпуно дигитализују своје системе управљања. То је будућност, односно већ и садашњост Србије. У концепту развоја дигиталног система у јавном управљању, Србија се налази међу десет држава Уједињених нација, испред неких много развијенијих држава Европске уније. Циљ је омогућити да сви грађани имају брз, ефикасан и плодотворан контакт са својом локалном администрацијом и да брзо долазе до информација које су им потребне. ЦРМ систем омогућава да било које питање или група питања буду видљива за све службе управе, да се брзо лоцира проблем и брзо реагује", рекао је Парошки и захвалио Радивоју Дебељачком на пријему.

Оцењујући сарадњу између локалне самоуправе и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу веома добром, председник општине Дебељачки подсетио је да је почетком априла ове године наведени секретаријат издвојио милион динара за израду планског документа развоја, који ће заменити све досадашње стратегије, а крајем истог месеца још 400.000 динара за израду пројектно-техничке документације за санацију и уређење зграде Народне библиотеке Србобран.

"Желим да искажем велико задовољство што смо данас домаћини Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, што имамо прилику да разговарамо са замеником секретара, господином Радивојем Парошким, и са помоћницом секретара, госпођом Видосавом Ендерић. У претходном периоду имали смо много повода за озбиљну сарадњу са овим секретаријатом, јер смо кроз различите пројекте успели да остваримо погодности које су од велике важности за наше грађане. Истакао бих помоћ у реализацији стратешки најважнијих пројеката, који се односе на дугорочну стратегију развоја и у овом тренутку на План развоја општине Србобран, где смо заиста наишли на озбиљну подршку Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу. Посебно је важно истаћи да имамо озбиљну подршку везану за дигитализацију како би наша управа била што спремнија за предстојећу нову трансформацију, и чини ми се да ће општина Србобран бити веома активна у том погледу. У питању је много лакше решавање проблема које имају грађани, али и свих других потреба које могу имати према Општинској управи. Истаћи ћу још да наша локална самоуправа добија подршку у пројектно-техничкој документацији, везано за опремање индустријских зона. У неколико наврата смо конкурисали и били подржани од стране Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, а ове године смо потписали уговор о реализацији једног од тих пројекта и очекујемо да ћемо га до краја године и реализовати у потпуности. Реч је о приступној саобраћајници у индустријској зони у Србобрану, која се налази на путу ка Турији. Захвалио бих се заменику секретара, који је између осталог из Србобрана, који разуме проблематику наше локалне самоуправе, зна који су проблеми и разуме шта су потребе локалне самоуправе. Надам се да ћемо и у наредном периоду имати добру сарадњу као што је она била до сада, односно убеђен сам у то", рекао је Дебељачки.

Парошки и Дебељачки су након састанка заједно обишли пут у индустријској зони, у тзв. Улица 4, чију изградњу финансира Министарство привреде, али је основни предуслов за учешће на конкурсу овог министарства, остварен заједничким радом општине Србобран и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу. Овај пут ради се за потенцијалне домаће и стране инвеститоре, јер општина Србобран на том делу има 10 хектара слободне земље намењене за улагаче.

Састанку Парошког и Дебељачког присуствовали су и Видосава Ендерић, помоћница покрајинског секретара, Милица Зарић, заменица председника општине Србобран, и Данијела Вујачић, начелница Општинске управе.

 

Службени лист