Српски  Magyar 

Пољопривредницима олакшан пут до бескаматних кредита

Реализујући једну од усвојених мера подршке пољопривреди, општина Србобран поново је обезбедила пољопривредним произвођачима могућност брзих, безкаматних кредита за оснаживање и развој аграрне производње. Уговор је потписан са Директном банком, а данас су представници све стране, Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и Ђуро Радовић, менаџер за послове са агро кредитима, и Светлана Лукић, директорка РЦ Нови Сад Директне банке, позвали пољопривреднике да конкуришу за средства по најповољнијим условима.

"Директна банка је у настојању да подржи даљи развој аграра и омогући додатне олакшице у пословању регистрованих пољопривредних газдинстава, и ове године са представницима општине Србобран, и председником Радивојем Дебељачким, потписала уговор који омогућава одобравање и исплату субвенционисаних динарских пољопривредних кредита за обртна средства газдинствима у активном статусу, са пребивалиштем и производњом на подручју општине Србобран. Реч је о пољопривредним кредитима са субвенцијом у домаћој валути који су тренутно ценовно најповољнији кредити на тржишту, јер се кориснику одобравају без камате и без накнаде за обраду захтева, у максималном износу до 500.000 динара и са роком отплате до 12 месеци. Ови кредити су у потпуности прилагођени потребама пољопривредника, па се средства намењена за финансирање това, сточне хране, ветерине, куповине репроматеријала за сетву, гориво и слично, могу враћати у виду месечних, тромесечних и шестомесечних ануитета, у зависности од врсте делатности газдинства", појаснио је Радовић.

Дебељачки је позвао пољопривредне произвођаче да се пријаве за средства која субвенционише локална самоуправа, истичући да пољопривреда као најзначајнија привредна грана у Србобрану заслужује да се у њу улаже на овакав начина.

"Имамо добар пословни однос са Директном банком, задовољни смо како су реализовани претходни уговори и зато настављамо сарадњу и у овој години. Потписан је уговор о новој транши субвенционисаних кредита, а под тим се подразумева да општина Србобран сноси све банковне трошкове, нема камате, нити трошкова обраде, чак ни захтевне папирологије. Пољопривредници на овај начин добијају тражени новац и дужни су да у року од годину дана исту суму врате, с тим што су ограничени на максималан износ од 500.000 динара. Све што је потребно да наши пољопривредници ураде, јесте да се јаве у Канцеларију за локални економски развој наше општине (КЛЕР), уз услов да испуњавају оне основне техничке услове без којих се не може. Све остало раде запослени у КЛЕР-у. На овај начин не само да олакшавамо рад нашим пољопривредницима већ и подстичемо улагања у пољопривреду. Примера ради, ми смо за износ од милион динара, колико смо издвојили у овој години кроз инвестиције у пољопривреду, омогућили 17 милиона динара улагања кроз различите програме. То је јако добра ствар јер смо са једним милионом обезбедили 17 пута више улагања. У једној од претходних година имали смо ситуацију да је са тих милион динара улагања чак 40 пољопривредних произвођача добило овакву врсту кредита, а кроз разговор са њима дало се закључити да су заиста били задовољни. Овом приликом позивам наше пољопривредне произвођаче који имају потребу за оваквим улагањима, да се јаве. Овај програм ће им бити на располагању док се не потроше средства предвиђена буџетом, најкасније до краја године, мада верујем да ће услед великог интересовања кредитна линија и раније бити затворена", поручио је Радивој Дебељачки.

Светлана Лукић је истакла да је ово трећа година за редом да ДБ покреће програм субвенционисаних пољопривредних кредита. "Након заиста одличних резултата које смо имали до сада, очекујемо да ће и ове године највећи број пољопривредника поклонити поверење управо нама. Краткорочни субвенционисани пољопривредни кредити за обртна средства представљају значајан подстицај за пољопривредна газдинства и један од начина на који могу веома повољно да унапреде своје пословање. Клијентима нудимо низ погодности, а једна од значајних свакако јесте једноставна процедура подношења захтева, као и рок одобрења кредита од само неколико дана по достављању потребне документације. Кредитна подрска аграрном сектору је стратешкі важна за Директну Банку због чега константно развијамо и унапређујемо нашу понуду. Банка ће и у наредном периоду наставити да овим и сличним подстицајима активно доприноси далјем развоју и јачању домаће пољопривредне производње, уз одржавање стабилности пословања свих наших клијената", рекла је Лукић.

Састанку са представницима Директне банке присуствовале су и Данијела Вујачић, начелница Општинске управе, и Наташа Зекић из Канцеларије за локални економски развој.

Службени лист