Српски  Magyar 

У Србобран обележен Видовдан

Грађани Србобрана обележили су данас Видовдан. У порти Цркве Богојављања Господњег положени су венци на споменик борцима палим у ратовима од 1991. до 1999. године, док је претходно служен помен свим страдалим јунацима од Косовског боја 1389. до последњих битака, вођених за слободу народа и част Србије.

Венце на споменик положили су представници Удружења ратних војних инвалида општине Србобран, Удружења "Храбри боци" и локалне самоуправе.

"Надам се да ће и наше младе генерације наставити у будућности да на овакав, или сличан начин, обележавају Видовдан. Велико хвала нашем братском Удружењу ‘Храбри борци’, и наравно општини Србобран, јер без њихове помоћи ми не бисмо опстајали, поготово у време епидемије. Једна новина коју имамо јесте банер са сликама свих погинулих бораца наше општине, настао по угледу на зид сећања који смо отворили у нашој канцеларији, и од сад ћемо свако обележавања страдања наших људи обележавати носећи тај банер", рекао нам је овом приликом Горан Мијонић, председник УРВИ.

Ово је, иначе, шеста година како се у Србобрану обележава Видовдан. 

"Могу само да пожелим нашем народу, да се никад не понови ’91. година, кад су се огњишта морала напуштати, и кад је наша војска морала да их брани, а да се данас својих ближњих сећамо јер су животе дали бранећи свој дом и своју земљу. Надам се да ће српски народ дочекати да бар једна генерација свој земаљски живот проведе, а да нико од њих не буде убрајан међу мученике који су у рату страдали бранећи своје ближње. Данас смо у својим моћима, земаљскима и слабашнима, кроз молитву Богу замолили да не пролазимо кроз искушења која су пролазили наши страдали сународници. Да избегнемо све замке које се пред нас постављају од стране оних који ван наше земље вешто покушавају да нам нанесу зло", рекао је у порти цркве отац Јован Кезан.

Службени лист