Српски  Magyar 

Министар Недимовић са србобранским пољопривредницима

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, и Чедомир Божић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, посетили су данас пољопривредно газдинство Арсена Градинца у Србобрану, и том приликом разговарали са пољопривредницима о актуелним програмима мера и подстицаја државе у овој области. Министра Недимовића и покрајинског секретара Божића дочекао је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

Министар је на лицу саслушао места пољопривреднике о томе како тече жетва у атару Србобрана, али и чуо на који начин они виде подршку од стране државе. Посету газдинству Недимовић је искористио и за "вршидбу", јер није пропустио прилику да петнаестак минута проведе у комбајну и заједно са возачем прође кроз златну, родну равницу.

"Посао ратара није лак, иако се у овим новим комбајнима лепо возити. Боре се људи и вредно раде, ове године имају приносе какве нису имали дуго, што нас све заједно радује, бар што се тиче пшенице, а сад ћемо видети како ће бити с кукурузом, сунцокретом и другим културама. Годило би мало кише, зато уосталом и радимо на системима за наводњавање, како не би смо зависили од количине падавина. Цена пшенице је од 19,5 до 20 динара, како где, а с обзиром на количину мислим да ће људи бити задовољни. Ни у једном месту Војводине нисам чуо да је неко имао принос мањи од 6,5 до 7 тона по хектару, а то је све преко онога што смо имали свих ових година", рекао је Недимовић.

На питање новинара, да ли ће једном и код нас доћи до системског разврставања пшенице, министар је одговорио да хоће али да за то морају да се испуне бројни услови. "Пре зоре не може да сване, како би рекао наш народ. Мислим да је време да сване, али ми прво морамо млинарски сектор да припремимо за то, без тога нам је све џабе. Можемо ми да донесемо 500 правилника џаба је ако они немају опрему за разврставање. Ми срећом немамо проблем са пласманом пшенице на иностраном тржишту, колико год да понудимо на продају све оде и још се нико на нашу пшеницу није бунио. Ја свакако тим аргументом не браним садашње стање, до промене ће доћи и треба да дође, али кад се створе услови које сам поменуо", рекао је Бранислав Недимовић.

Говорећи о жетви, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић оценио је да су планови за ову годину остварени, уз наду да ће ратари бити задовољни. "Са стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду могу рећи да и за наредну годину спремамо нове конкурсне линије како би наши ратари и у наредној години могли да кункуришу за прикључну механизацију и све друго што је неопходно. Када су у питању конкурси за ратаре, морам напоменути да је ове године био јако велики одзив, 1.700 пријава, и да због тога средства за наредну годину буквално треба дуплирати како би смо били у могућности да изађемо у сусрет већем броју људи. Када су у питању системи за наводњавање, што је врло важно за овај тип пољопривредне производње, пре два дана смо имали прилику да уручимо уговоре за пољопривредна газдинства која су аплицирала, њих 707, где су укупна средства била у вредности од 70 милиона динара, што је у оба случаја апсолутни рекорд", истакао је Божић.

За председника општине Радивоја Дебељачког као веома важна наметнула се сама прилика да Србобран и његови пољопривредници буду домаћини министру пољопривреде и покрајинском секретару за пољопривреду, пре свега због чињенице што је пољопривреда најважнија привредна грана на овом простору.

"Располажемо са 26.000 хектара ораница, са 1.500 пољопривредних газдинстава и то је наша најзначајнија привредна делатност. Из тог разлога добар део средстава из локалног буџета усмеравамо у пољопривреду, пре свега се то односи са уређење атарских путева. Само у овој години издвојили смо за ову намену више од 30 милиона динара, а додатно велико улагање биће спајање Великог бачког канала и реке Криваје, што ће додатно, за 5.000 до 6.000 хектара, подићи могућност за наводњавање обрадивих површина. Овај пројекат финансира се из Абу Даби фонда и партнер у њему нам је ЈВП 'Воде Војводине'. Директна помоћ пољопривредницима огледа се и кроз бескаматне кредите који су им на располагању, у којим ми сносимо трошкове обраде и камата. Тако пољопривредници имају погодност да врате само онај износ који и добију од банке", рекао је и захвалио министру Недимовићу и секретару Божићу на издвојеном времену и показаном интересовању за пољопривреду у општини Србобран. Иако задовољан све већим учешћем србобранских пољопривредника на конкурсима које расписију надлежно министарство и секретаријат, Дебељачки је позвао све носиоце газдинстава да прате конкурсе, трагају за позивима који им одговарају, и тако додатно унапред своју производњу.

Арсен Градинац потврдио је овом приликом да за развој пољопривредног газдинства једну од важних улога могу имати управо програми подршке надлежних министарстава и секретаријата.

"Свако газдинство мора креирати своје пословање и то није једноставно и лако, али ту до изражаја може доћи улога државе кроз субвенције и разне подршке. Драго ми што смо чули најаве министра Недимовића да ће се донети закон о професионалним пољопривредним произвођачима, где ће потпора државе бити озбиљнија. То је оно што је европски стандард", рекао је Градинац. За овогодишњи принос пшенице млади србобрански пољопривредник је оценио да је изнад задовољавајућег, од чак 8 до 8,5 тона по хектару на местима где је примењена добра агротехника, док би цена можда могла бити и боља, али она зависи и од "кондиције" самих произвођача и њихове могућности да чекају неки бољи тренутак за продају.



 

 

Службени лист