Српски  Magyar 

Обележена годишњица прогона Срба из РСК

Поводом  26. годишњице од почетка војне акције "Олуја" у којој је на простору Републике Српске крајине страдало око 2.000 Срба, а 250.000 протерано је са својих вековних огњишта, данас је у Србобрану у Храму Богојављања Господњег, одржан парастос жртвама. На споменик погинулим борцима у ратовима од 1990. до 1999. године, положени су венци.

"Нападом хрватске војске на Републику Српску Kрајину 04. августа 1995. године, почела је ‘Олуја’, због чега се сваке године овај датум обележава као дан посвећен страдању Срба и прогнаним Србима са територије Хрватске. Током 'Олује' је протерано 250.000 Срба, а нестало је или убијено 2.000 Срба. 'Олуја' представља највеће етничко чишћење после Другог светског рата. Данас одајемо пошту свим жртвама ове трагедије, Србима којима је отето безбрижно детињство, младост, Србима којима је отето родно огњиште и Србима којима је отета достојанствена старост. Вечно ћемо туговати за невиним жртвама. 'Олуја' се не сме заборавити", рекла је након полагања венаца Милена Аларгић, председница Скупштине општине Србобран.

Венце споменик погинулим борцима у ратовима од 1990. до 1999. године положили су делегација СО Србобран, Удружење ратних војних инвалида 1990 - 1999, Удружење војних инвалида "Храбри борци", Војни ветерани, као делегације ОО Српске напредне странке и ОО Јединствене Србије.

Службени лист