Српски  Magyar 

Дебељачки: Брига о пензионерима неће изостати

Подршка државе пензионерима неће изостати, а како би се овој друштвеној групи додатно поправио положај, у пружање подршке на разне начине укључиће се и локална самоуправа, најавио је данас Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, приликом посете Удружењу пензионера.

У просторијама Удружења Дебељачки је прво пожелео добро здравље најстаријим Србобранцима, уз изражавање наде да су сви вакцинисани и заштићени у мери коју доноси имунизација. Удружење пензионера заједно са председником општине посетили су др Илија Газепов и Јовица Андрић, чланови Општинског већа, Љиљана Плазачић, посланица у Скупштини АП Војводине, и Слободан Субић, директор Центра за спорт и туризам.

"За стотинак пензионера ћемо организовати излет 17. августа, то смо и раније радили и сигурно да ћемо са таквим активностима наставити у будућности. Брига о пензионерима не долази само из локалне самоуправе. Они су људи били ослонац овог друштва, градили су га, доприносили му на разне начине током радног века, и на крају, највише трпели током времена када се држава борила да консолидује економију. Наша је дужност да им се одужимо, да им што више помогнемо у пензионерским данима. Држава се потрудила да у наредним месецима помогне финансијски, прво у септембру са 50 еура, у новембру са 30, у децембру са још 20, а за фебруар је председник Србије Александар Вучић најавио још по 20.000 динара за све пензионере. То показује колика је брига државе за најстарије суграђане", рекао је Дебељачки и подсетио да су из локалног буџета издвојена средства за уређивање просторија које удружење користи.

Обраћајући се пензионерима из Турије и Надаља, председник општине је најавио додатне разговоре како би се дефинисале потребе пензионера у селима. "Жеља ми је да се дефинишу изазови са којима се суочавају удружења у Турији и Надаљу, и да затим то решавамо, као што је то било у Србобрану. Ако је потребно да се објекти у којима се људи скупљају реконструишу, или да се пронађу нове просторије, да се набави намештај, да се организује нешто, за све смо спремни да изађемо у сусрет колико нам могућности дозвољавају, само је то потребно урадити на одређени начин како би се наменски планирала средства у буџету", поручио је Дебељачки.

Љубица Аларгић, председница Удружења пензионера, истакла је да су пензионери увек лојални својој држави, да иако су током економске кризе били оштећени, она верује да је та штета сад већ надокнађена. "Пензионери, или како је то сад модерно рећи особе треће животне доби, у нашем друштву се третирају са поштовањем, а са помоћи државе смо задовољни. Са локалном самоуправом имамо одличну сарадњу, оно што тражимо то углавном и добијемо. Наравно, увек има појединаца који нису задовољни, али морамо имати разумевања, не може општина баш сваки наш проблем да реши и да дели новац свакоме ко га затражи. У разговору са пензионерима из других општина, а састајемо се у Савезу пензионера Војводине, сазнајемо да услови нису свуда добри. У нашој општини је ситуација боља и зато смо захвални локалној самоуправи", рекла је Љубица Аларгић.

Као један од начина како се пензионерима може бити на услузи, показао је и др Илија Газепов, активиста Друштва за борбу против шећерне болести "Плави круг", који је посету Удружењу искористио и за превентивне прегледе и контролу нивоа шећера у крви. 

 

Службени лист