Српски  Magyar 

Мађари у Србобрану обележили Дан Светог Стефана

Попут својих сународника широм света, припадници мађарске националне заједнице у Србобрану свечано су обележили Дан Светог Стефана, празник посвећен првом краљу Угарске.

У Србобрану је поводом празника током недеље одржано више манифестација; у понедељак, 16. августа у Дому културе, отворена је самостална изложба младе србобранске уметнице Наталије Киш, а исто вече приказан је и музички филм на мађарском језику "Made in Hungaria", посвећен животу једног од најпопуларнијих мађарских певача Миклоша Фењеа.

Као сећање на једног од најважнијих мађарских владара, који је много учинио на просвећивању нације, у четвртак, 19. августа, одржана је традиционална света миса на Калварији у Србобрану. Ове године је прослављен и јубилеј - 20. година од обнове Калварије, која је након 55 година у потпуности обновљена и на њој се од 19. августа 2001. године поново одржавају црквене церемоније. На овом месту те године млади из Србобрана извели су рок оперу Краљ Свети Стефан и управо је видео снимак са тог догађаја ове године, снимак је након свечане мисе на Калварији, емитован у Спомен кући Нандора Гиона. Пре приказивања филма, посетиоци су могли чути и кратак разговор са иницијаторима обнове Калварије, као и са гостима који су глумили у музичком спектаклу пре две деценије.

Поводом великог националног празника Мађара у сали малог позоришта у петак је организован и бал. Свечаности су присуствовали Арпад Фремонд, посланик у Народној Скупштини Србије и члан председништва СВМ, Золтан Керекеш, члан Савета СВМ, Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, Милена Аларгић, председница СО Србобран, затим Беата Векоњ, помоћница председника општине, као и чланови Општинског већа Беата Сабадош Фодор и Кристијан Кочиш.

Након посете Орошхази где је, такође, свечано обележен овај дан, честитке поводом националног празника Мађара свим суграђанима упутио је председник општине Србобран Радивој Дебељачки. Обраћајући се окупљенима на балу, Дебељачки је истакао да складан живот свих грађана Србобрана, испуњен међусобним поштовањем, подршком и толеранцијом, мора бити императив за све појединци и организације, јер само из такве атмосфере сарадње и поверења може напредовати цела заједница и сви њени појединци. 

Као задњи у низу програма у оквиру прославе Светог Стефана, у недељу, 22. августа од 14.00 часова на платоу поред хиподрома, Удружење "Цитадела" организује VIII Котлићијаду, коју ће пратити и такмичења у другим дисциплинама.

Иначе, Свети Стефан слави се као утемељитељ хришћанства у Мађарској и оснивач мађарске државе, односно као први ујединитељ свих Мађара. У Војводини је 20. август датум од истакнутог покрајинског значаја од 2018. године.

Службени лист