Српски  Magyar 

Не пропустите XXII "Србобранску бразду"!

Више од 50 такмичара из срца Војводине, али и поједини из централне Србије, Републике Српске и Словеније, затим тридесетак излагача пољопривредне механизације, семенске робе и заштитних средстава, те више стотина посетилаца који сигурно неће изостати, одлична су најава за још једну успешну "Србобранску бразду", XXII по реду, која ће се одржати у суботу, 04. априла. Најбољи орачи "мегдан ће делити" на парцелама АД "Пионир", крај пута према Новом Саду, трактори и плугови већ су спремни, а колико је велико интересовање за "Србобранску бразду", као најбољи доказ служи одлука бројних пољопривредника да у времену интензивних радова у пољу, издвоје један за њих скупоцени дан за традиционално такмичење.

Овим поводом јавности су се данас обратили Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, Слободан Субић, председник Савета МЗ Србобран, и Нинослав Јокановић, члан Организационог одбора манифестације, који су позвали Србобранце, Врбашане, Бечејце, Сирижане и све друге заинтересоване да се укључе у такмичење или буду посетиоци на њему, јер ће имати у чему да уживају тога дана. 

"Општина Србобран је претежно пољопривредна средина са 26.000 хектара обрадивих површина и 1.500 активних пољопривредних газдинстава, због чега је 'Србобранска бразда' врло значајна манифестација, ако не и најзначајнија. Зато је било важно да организационо и у сваком другом смислу локална самоуправа учини максимум напора како би се наша средина представила у најбољем светлу. За суботу је припремљен богат програм, уз традиционално такмичење орача посетиоце очекују и бројна друга дешавања: културно-уметнички наступи, музички програм, посебна пажња посвећена је деци и њиховом учешћу у манифестацији, са поклонима за све учеснике и много тога другог. Све што је припремљено намењено је нашим грађанима, зато у име Општине Србобран, Месне заједнице Србобран и Организационог одбора манифестације, позивам суграђане да у суботу, 04. септембра, буду на 'Србобранској бразди', узму учешће у такмичењу, или само дођу са својим породицама и проведу један леп дан на отвореном", рекао је овом приликом Радивој Дебељачки. 

Према договореном програму, за 07.00 часова наведеног дана заказано је окупљање испред Месне заједнице Србобран, одакле ће у 07.30 кренути дефиле свих учесника главним србобранским улицама све до парцела АД "Пионир". Званично отварање манифестације је у 09.00 часова. Присуство великог броја трактора на једном месту искористиће и Савет за безбедност саобраћаја. Ово локално тело организоваће акцију поделе ротационих светала за тракторе, како би се њихова уочљивост на путевима повећала и унапредила укупна безбедност.

Нинослав Јокановић, члан Организационог одбора, најавио је да ће овогодишња 'Србобранска бразда' имати више од 50 такмичара, док ће у дефилеу учествовати још више пољопривредника. "За нас је посебно важно што је свој долазак најавило више десетина излагача - семенских кућа, продаваца пољопривредне механизације и заштитних средстава. Биће то један мини пољопривредни сајам на отвореном на ком ће бити и приказ машина у раду, што је посебно занимљиво. Све почиње свечаним дефилеом кроз Србобран, у ком могу учествовати сви трактористи који то желе, без обавезе да касније учествују у такмичењу, те овом приликом и позивам све наше земљораднике да у суботу, у времену од 07.00 до 07.30, дођу до зграде МЗ Србобран, и да се заједно провозамо до 'Пионира', што ће сигурно бити лепа слика која ће посредством медија обићи Србију", рекао је Јокановић. Пратећи програми, према његовим речима, подразумевају бројне наступе локалних културно-уметничких друштава и плесних група, те посебну забаву за децу. За њихову добру забаву биће задужене васпитачице Предшколске установе "Радост", а сва деца која буду учествовала у играма добиће медаље и поклон играчке са мотивима земљорадње. "Наша 'Србобранска бразда' још је 2019. године превазишла све локалне оквире, она је постала темељ из кога је произашла идеја да се Србија укључи у Светско такмичење орача. Првенство најбољих орача планете требало је да се одржи прошле године у јуну, али је епидемија све одложила, што не значи да се од учешћа Србије и србобранског шампиона одустало", рекао је Јокановић.

Слободан Субић, председник Савета МЗ Србобран, захвалио се овом приликом општини Србобран, као главном  покровитељу манифестације, и генералном спонзору - KWS, семенској кући која редовно подржава србобранска спортска и многа друга дешавања.

"Новина ове године је једна врло лепа иницијатива; одлучили смо да сав приход од продаје пића у дану такмичења искористимо за опремање једног комплетног дечијег игралишта, док ће остатак новца бити искоришћен за адаптацију постојећих, првенствено оних у вртићима. С тога апелујем на наше грађане да дођу у суботу, најављено је лепо време без ветра, сам амбијент на ком ће се одржати манифестација такође је леп, организација свега добра и разноврсна, и ето прилике да учествују у акцији. Истовремено позивам и наше земљораднике да се пријаве за такмичење у орању, још увек има времена. Долазе нам учесници из свих околних општина, па чак и из Шумадије, ред је да се покажемо у најбољем издању и потврдимо да су Србобранци неприкосновени у обради земље. Награде су вредне, на нивоу оних од пре две године, што је само додатни мотив да буде што више такмичара", истакао је Субић.

Да манифестација расте и постаје све популарнија, потврђује и најава присуства најзначајнијих образовних институција у области пољопривреде. Свој долазак најавили су професори и студенти са Пољопривредног факултета у Новом Саду и ученици средњих пољопривредних школа из Бачке Тополе и Футога.


 

 

Службени лист