Српски  Magyar 

Др Газепов - Без вакцинације нема победе над COVID 19

"Само захваљујући вакцинама искорењене су многе опаке болести, болести које се у прошлости уништавале градове и регије. Само вакцинацијом и вакцинама којим располажемо, можемо победити COVID 19, болест која данас прети нашим животима и мења на горе нашу свакодневицу; то морамо зауставити", упозорио је јавност др Илија Газепов, први човек Друштва за борбу против шећерне болести "Плави круг", које је у корист свих грађана све своје ресурсе и људство укључило у акцију вакцинације. У просторијама овог друштва, у улици Соње Маринковић 18а, свакодневно се врши имунизација и акција ће трајати док и последњи становник општине Србобран не покаже жељу да се вакцинише.

"И дан данас редовним вакцинацијама држимо под контролом многа оболења и спречавамо их да оставе трајне последице по људски организам. Пандемије или епидемије представљају велики проблем, не само медицинско - здравствени, већ и социјални, економски, проблем који утиче на цело друштво. Сада смо сведоци да због COVID 19 имамо у великој мери заустављен нормалан живот. Последице су велике, не само кроз патњу и болести грађана, већ имамо деградацију свих сегмената људског живота, свих његових сфера, а пре свега здравства, школства, економије, културе. Када је у питању здравствени систем који код епидемија трпи енормни притисак, увек се догађа да у том периоду највећи страдалници илити губитници постану хронични болесници, који због предузимања појединих специфичних мера, уведених у циљу заштите здравственог система и борбе против узрочника епидемије, нису у могућности да се нормално лече. У школству највећи губитници постају ученици, све оно што изгубе или пропусте у нормалној настави веома тешко се  надокнађује, а тако је и са болесницима - тешко је надокнадити пропуштене прилике за лечење које је било спечено епидемијом.

И погледајте сада апсурд, запослени у здравству и просвети су у 50 одсто невакцинисани. Уместо да буду носиоци решења проблема епидемије, здравствени и просветни радници су носиоци проблема епидемије. Лично не располажем речима којим могу да довољно осудим такво бахато, нехумано и, пре свега, недопустиво понашање здравствених и просветних радника који нису вакцинисани. Жао ми је и што неки политичари и лекари се неодговорно понашају у доношењу правовремених одлука и пред јавност излазе са збуњујућим изјавама.

Код нас у општини Србобран вакцинација је редовна, јесте успорена, али у сваком случају тече. Нисам задовољан одзивом посебно младих генерација, а они су сада носиоци и чувари вируса. Од почетка септембра број новооболелих је у сталном порасту и вероватну ће овај месец бити врло тежак када је у питању COVID 19 инфекција.

Дом здравља 'Др Ђорђе Бастић' ради у врло тешким условима. Цео систем рада је пренапрегнут, пре свега мислим у кадровском делу, али за сада, уз велики напор и одрицања и залагања већине запослених, успешно одолева свим изазовима. Велики проблем представљају невакцинисани лекари и лекари који се налазе на сумњивим боловањима. Ти лекари због своје неспособности и незнања, не само у професионалном смислу, већ и у чисто људском смислу, пљунули су на Хипократову заклетву, издали своје колеге и, пре свега, своје пацијенте. Побегли су, шетају се по Србобрану, док лекари који раде су под великим притиском, што није добро ни за њихов рад ни за њихово здравље. Пацијенти су принуђени да додатно пате због крајње нехуманог понашања тих лекара.

Када на то додамо да су наша три лекара отишла на рад у нову COVID болницу у Новом Саду, а на бироу нема ниједног незапосленог лекара, можемо наслутити у каквим отежаним условима ради наш Дом здравља.

Можда је време и за строго поштовање законских одредби. Постоји закон и правилник о имунизацији који омогућава да се уведу обавезне вакцинације за поједина занимања. И сада постоји обавезна вакцинација за здравствене раднике. Лично сматрам да не постоји ниједан правни разлог да се не уведе обавезна вакцинација за здравствене и просветне раднике. С друге стране, не противим се ни увођењу појединих санкција за невакцинисане, попут спречавања да присуствују неким скуповима, да користе поједине услуге и слично. Ако невакцинисани сматрају да имају право да бирају, онда и сви остали који су вакцинисани (који нису стекли имунитет), болесни, деца, труднице имају право да траже сигурност и заштиту за своје здравље и здравље својих најближих.

За мене здравствени и просветни радници нису само пуки извршиоци радних задатака, већ су и едукатори, учитељи, васпитачи, и својим понашањем треба да буду пример за све, увек и на сваком месту. Сваки контакт са њима треба да буде добровољно даровање и час о корисним стварима, о свакодневним приликама и изазовима у животу. Од кога ће људи свих узраста научити шта је хигијена, како се одржава, шта су заразне болести, како се спречавају, лече, који су најбољи начини да се сачува здравље, шта је вакцина, како делује, шта је имунитет...

Крајње је време да бар сви здравствени и просветни радници прихвате своју обавезу и одговорност за добру едукацију становништва. Апелујем на све здравствене и просветне раднике да се не угледају на неспособне и нехумане лекаре који су због свог незнања, неспособности и себичности побегли од својих пацијената и оставили своје колеге да се пате у свом хуманом раду. Апелујем и на све политичаре на одговорним местима да предузму, напокон, праве мере у заштити здравља људи и здравствене струке. Апелујем на 'велике' докторе да не дају никакве изјаве ако нису засноване на чињеницама, ако се до њих није дошло на начин који се свакодневно користи у медицини - сакупљањем података, упоређивањем, истраживањем, радовима", упозорио је јавност др Илија Газепов и још једном позвао све грађане да се вакцинишу.

Службени лист