Српски  Magyar 

Културни програм поводом празника цркве Узвишења Светог Крста

Обележавање великог празника Римокатоличке цркве Узвишења Светог Крста завршено је синоћ културно-уметничким програмом у дворишту Основне школе "Јован Јовановић Змај". Уз паузу из претходне године узроковану пандемијом COVID 19, ово је четврти пут да Србобран и његови грађани славе велики празник.

Бројни окупљени, црквени великодостојници, представници града домаћина и братског града Јаношхалма, затим представници образовних, културних и других организација и многи грађани, имали су прилику да уживају у дугом програму који је за овај пут осмислио Дом културе Србобран, презентујући вредне таленте и умећа многих извођача свих генерација.

У програму су учествовали Плесна група "Master Dance", победници такмичења "Србија у ритму Европе" Вељко Голуб и његове другарице Милана, Галина и Робертина, затим клавирски дуо "Bianco Nero" из Јаношхалме, који чине професорка музике Ковач Андреа и пијанисткиња Јудит Јухас Зелеи, женски хор Клуба за неговање традиције и обичаја свих народа и народности Војводине - хор  Чалогањ (Славуј), тамбурашки састав "Мендикус" из Чантавира, и Трио Тибор Тот, Роланд Сеп и Јожеф Гал.

Прилику да поздраве окупљене имали су представници братских градова - Србобрана и Јаношхалме.

"Свим суграђанима католичке вероисповести честитам славу цркве, а посебну захвалност иде нашим домаћинима на јутарњој миси у цркви Узвишења Светог Крста. Срдачну добродошлицу упућујем нашим пријатељима из Јаношхалме и сигуран сам да су односи наша два побратимљена града нешто посебно добро и за Србобран и за Јаношхалму. Тиме шаљемо јасну поруку нашим грађанима какав однос треба да имају Срби и Мађари на овим просторима. Различити народи, различите вере, различита култура заправо чини јединственом слику наше општине. То треба да негујемо и да још више радимо на томе у будућности", истакао је поздрављајући окупљене Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

Његов колега, градоначелник Јаношхалме Золтан Целер, захвалио је руководству општине Србобран на прилици да празник римокатоличке цркве у Србобрану прославе са својим сународницима.

"Пре 20 година наши претходници почели су сарадњу два града. Почела је побратимска веза Србобрана и Јаношхалме, која је донела успехе, а данас смо је обновили и надам се да ће ова веза у будућности бити још боља и чвршћа. Радићемо на томе и спремност да се учини све да наши односи напредују видим и код наших партнера. Свим Србобранцима, локалној самоуправи и грађанима желим успешан рад, и да им сваки дан буде леп и успешан као овај данас. Драго нам је што смо са вама", рекао је Давид Целер, градоначелник Јаношхалме.

Службени лист