Српски  Magyar 

Обележен Дан општине Србобран

Свечаном седницом Скупштине општине и доделом високих друштвених признања, данас је обележен Дан општине Србобран, један од најважнијих датума у календару локалне заједнице. Седници локалног парламента присуствовали су бројни гости, представници покрајинских и окружних органа управе, представници јавних предузећа, установа, удружења и других организација.

Отварајући седницу и поздрављајући присутне, председница СО Милена Аларгић подсетила је све госте да је на данашњи дан пре тачно 77 година, "Србобран ослобођен од фашистичке окупације, највећег светског зла".

"Овај дан нас упозорава да овакви ратни сукоби, који су донели велике патње, страховита разарања и страдања, више се никада не смеју поновити. Овај дан нас обавезује да се сећамо свих жртава које су оставиле неизбрисив траг у борби против фашизма. Овај дан нас опомиње да не смемо заборавити славне претке који су своје животе положили за слободу, правду и истину. Поносимо се њима и поштујемо их зато што су нам омогућили да се рађамо, живимо и стварамо у миру и слободи. Велико им хвала што су у наше гене уткали слободарски дух, а ми знамо вредност и цену живота у коме можемо слободно да маштамо, стварамо и образујемо се. Извојевана победа од пре 77 година код свих житеља наше општине изазива дубоко поштовање и понос, и управо присећајући се славне прошлости ми смелије корачамо у будућност.

На свечаној седници СО Србобран сумирамо резултате за протеклу годину и уручујемо највиша признања онима који су се истакли у различитим областима, несебичним ангажовањем за добробит заједнице. Честитам свима Дан општине Србобран", рекла је Аларгић.

У име локалне самоуправе са скупштине говорнице говорио је председник општине Србобран Радивој Дебељачки.

"Поштоване грађанке и грађани општине Србобран, поштована председнице Скупштине општине Србобран, поштовани одборници Скупштине општине Србобран, поштовани покрајински секретару за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, поштовани замениче секретара, поштовани потпредседниче Скупштине Војводине, поштовани помоћниче секретара за пољопривреду, поштовани начелниче Јужнобачког управног округа, часни оци, представници општина, директори јавних установа и предузећа, представници борачких организација, драги моји сарадници и пријатељи.

Част ми је, у име општине Србобран, да вам се обратим, разумевајући одговорност и поштујући све наше грађане, у чије име такође данас стојим пред вама. Србобран, Турија и Надаљ су места која чине људи великог срца, отворени за различитости које заједно чине целину по којој смо препознатљиви и по чему се истичемо као мала али, по много чему, веома значајна општина у срцу Војводине. Да би осетили  дух Србобрана довољно је само споменути име чувеног Стевана Владислава Каћанског Барда, породицу Дунђерски и најчувеније међу њима Лазара и Ленку. Да би приближили осећај вечности потребно је само на тренутак се вратити у догађаје из славних 1848 и 1849 године, по чему је Србобран и добио име и тако заувек обележио револуционарну епоху и борбу за права човека да буде оно што јесте, управо тамо где и припада.

Дан ослобођења нашег  Србобрана, места славне историјске прошлости, више је од датума који обележавамо. Данас је прилика да нашим херојима и борцима за правду из Другог светског рата још једном одамо поштовање за њихову жртву, која је положена у темељ новог таласа времена који је донео мир и просперитет. Кроз ту епоху наше историје Србобран је развијао свој културни идентитет који и данас негује и којим се поноси. Управо је та посебност нешто што наше место издваја, што га чини посебним, па у томе можда треба  тражити разлоге због чега свако ко је макар једном крочио у нашу варош, осећа дух предака који су стварали и радили за свој Србобран. И данас су људи и њихова стваралаштва суштина наших места, па су управо због тога октобарска признања највећа част која може да се укаже појединцу, јер не постоји већа награда од оне коју предлаже средина у којој појединац живи, за коју се бори и залаже. Желим управо из тих разлога да искористим ову указану прилику и честитам свим добитницима октобарских захвалница и нашем новом почасном грађанину који је на прво место ставио залагање за оне којима је помоћ најпотребнија и свима нама дао додатни подстрек да размишљамо и делујемо у том правцу, јер је управо човек фокус нашег рада. Да човек не може да саосећа, да гледа само себе, не би био друштвено биће које припада заједници и животном окружењу без којег ни сам не може да постоји.

Најсветлији пример су нам дали наши преци, који су своје животе жртвовали надајући се вечном миру и слози, с тога је данашњи дан прилика да њихова достигнућа поново истакнемо и са овог места још једном поручимо да борба за слободу, права и истину никада нису и неће бити заборављена јер многа су места Срби бранили, а само је један добио и очувао име Србобран.

Драги моји Србобранци, још једном вам честитам Дан Општине уз жељу да сви заједно градимо будућност која је пред нама и којој припадамо, без обзира на сличности или разлике, без обзира на другачије или сличне животне погледе, јер Србобран, Турија и Надаљу су наша места која нам припадају, као што ће припадати и будућим поколењима која долазе. Живео Србобран! Живела Србија", рекао је Дебељачки.  

На предлог Комисије за доделу награда и признања општине Србобран, Повељу почасног грађанина добио је дугогодишњи хуманитарни радник Живорад Ђурић - Жића Марадона.

Захвалнице општине Србобран, за постигнуте примерене резултате, успехе у раду и хумана дела, припале су: Еви Киш, бившој директорки Народне библиотеке Србобран, Бисерки Веселиновић, бившој директорки Центра за социјални рад, Слободану Чобанову, пољопривреднику, Вељку Голубу, Галини Јовић, Милани Матић и Робертина Купцо, представницима општине Србобран и победницима музичког такмичења "Србија у ритму Европе", Удружењу пензионера општине Србобран, и Удружењу "Рука спаса - Савка Лазић".

ЖИВОРАД ЂУРИЋ - Жића Марадона

Након завршене спортске и полицијске каријере, почиње да се бави хуманитарним радом. Помагао је и помаже деци са потешкоћама у развоју на територији града Суботице и шире. Овај добротвор је помогао великом броју деце, појединцима и породицама које су из разних разлога скрајнуте на маргину друштвеног живота заједнице. Бавећи се хуманитарним радом, добио је разна признања и награде, а једна од најзначајнијих је Октобарска награда, као и Специјална плакета за хуманисту године (2015) од Вечерњих новости. Више основних и средњих школа из Србије доделило му је мноштво одликовања и признања. Своје хумане активности пренео је и на општину Србобран па је тако више пута учествовао у разним видовима помоћи за најугроженије становнике. Посебно треба истаћи материјалну помоћ за породице којима су објекти страдали у пожарима, помоћ особама са инвалидитетом али и несебична борба за животну средину где такође исказује велику посвећеност. Због свог залагања постао је препознатљив као особа која не одбија да пружи помоћ, као несебичан човек коме је животна мисија да свој ентузијазам преноси и на друге људе са реченицом која је постала саставни део његове личности - "Буди хуман, ја сам хуман".

ЕВА КИШ

Ева Киш је за својих 35 година радног стажа са оданим радом и пријатним односом са читаоцима, са организованим књижевним вечерима, литерарним сусретима допринела популаризацији библиотеке и читања, и развијала љубав према читању код чланова библиотеке. Њене књижевне
препоруке приближиле су грађанима сву лепоту мађарске и српске књижевности, а деци уочила чудесни свет, који књиге нуде. Неговала је добру сарадњу са свим културним организацијама, учествовала у многим културним пројектима и сарађивала у издавању више монографија које су везане за Србобран.

БИСЕРКА ВЕСЕЛИНОВИЋ

Бисерка Веселиновић је рођена и одрасла у Врбасу, али за Врбас везана само местом становања, а за нас је Србобранка у пуном смислу те речи. Познаје сваког грађанина у Србобрану, а све кориснике социјалне заштите по имену и њиховим проблемима. Увек професионална и доследна у
својој жељи да помогне и разуме, стављала је странке на прво место, настојала је да се свако осећа као равноправан и значајан део заједнице и дала прави пример како се опходити према људима и поштовати човека, предано и посвећено је радила на развоју услуга социјалне заштите, на ширењу права која су доступна грађанима, те је била значајан сарадник и стуб на који се локална самоуправа увек могла ослонити.

СЛОБОДАН ЧОБАНОВ

Слободан Чобанов је успешан пољопривредник и локал патриота, својим волонтерским радом помагао је несебично општини у којој живи. Једну зиму је дан и ноћ својом механизацијом чистио пут од снежних наноса на релацији Србобран - Фекетић, извлачио је завејана возила у којима су била и деца, својом механизацијом помогао је да се чисти снег по целом насељеном месту. Сваке године је помагао при организацији "Србобранске бразде" око утовара и истовара машина са својом радном машином, као и подршком у пољопривредним активностима.

ВЕЉКО ГОЛУБ, ГАЛИНА ЈОВЧИЋ, МИЛАНА МАТИЋ И РОБЕРТИНА КУПЦО

Ови млади људи, учесници у такмичењу "Србија у ритму Европе", својим талентом, радом и трудом донели су општини Србобран победу на такмичењу, где су представили општину Србобран. Успехом у највећем телевизијском такмичењу за децу и младе представили су себе, свој таленат и општину Србобран. Победом су себи отворили многа врата за бављење уметношћу, а нашој општини могућност да се Србобран представи на туристичкој мапи Србије кроз телевизијски програм и буде домаћин "Србија у ритму Европе" за више од тридесет градова следеће године.

УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА ОПШТИНЕ СРБОБРАН

Пензионери у ово изазовно доба, од момента када је уследила пандемија корона вируса, поднели су највећу жртву. Пре свега се то односи на ограничења кретања као неопходна мера како би се заштитила ова категорија становништва, али и сви други грађани. Општина Србобран, у сарадњи са Месним заједницама на територији наше општине, се трудила да олакша ситуацију у којој су се пензионери нашли организованим волонтирањем, а разумевање наших најстаријих суграђана, љубазност и сталоженост коју су показали, било је за сваку похвалу. Поред тога, пензионери су својим примером најбоље показали како се брине о јавном здрављу и одговорним понашањем допринели да процес вакцинације према најугроженијем делу становништва буде успешан. Не можемо заборави ни чињеницу да најстарији грађани наше Општине иза себе имају свој радни век, остварења која смо наследили, утабану стазу којом ми млађе генерације настављамо да корачамо.

УДРУЖЕЊЕ "РУКА СПАСА-САВКА ЛАЗИЋ"

"Рука спаса" је удружење грађана које постоји више од 5 година. Удружење је учествовало и самостално организовало бројне хуманитарне активности. Помоћ нашем народу на Косову и Метохији, помоћ нашим суграђанима, прикупљање средстава за болесну децу, поклони за наше бебе, поклони за породилиште у Врбасу, Установи за незбринуту децу “Колевка“ у Суботици и многим другима. Удружење се труди да очува нашу традицију, активно учествује у свим активностима на које их позива општина Србобран и Дом културе, у првим данима пандемије изазване вирусом COVID 19 чланице удружења шиле су маске за волонтере и запослене у јавним установама.

Награде су уручили Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и Милена Аларгић, председница Скупштине општине Србобран.

Захваљујући у име свих овогодишњих лауреата, добитник Повеље почасни грађанин - Жића Марадона, истакао је да бити хуманиста и хуманитарни радник није посао, већ позив и активност којим управља срце. "Хвала Богу има нас доста у нашој домовини Србији. Сматрам да човек има прво полувреме маштајући да постане нека звезда на небу, а ја сам увек некако био мало другачији, остао сам без родитеља у својој 14 години и мој нов дом и моја нова кућа је била Сремска Каменица, Средња школа унутрашњих послова. Сваке ноћи када се појави месец, то је била моја мајка, и као песник кажем, мајко борићу се и осветлићу твој образ, који је био чист, била си медицинска сестра у болници и борила си се за здравље деце. Ево ја данас настављам, болело ме моје јуче, али моју драгу децу можда боли још више данас, и управо зато хуман Жића Марадона, онако као вагабунд, увек скрене у неко мало место, као што је и Србобран, место које се не заборавља и цео живот се носи у срцу, посебан је. Хвала Србобрану, и даље ћемо радити, и даље ћемо помагати, могу само рећи хвала јер много значи када човек уради нешто што је хумано, добро, и да му неко бар каже мајсторе хвала, легендо браво, онда ми то даје још неку већу снагу, већи мотив за све, па и да будеш хуман", поручио је Жића Марадона. 

 

 

Службени лист