Српски  Magyar 

Одржана комеморација на католичком гробљу у Србобрану

У уторак, 02. новембра, одржана је комеморација на католичком гробљу, код великог крста, где су грађани, бројне делегације, међу којима је било и руководство општине Србобран, полагањем венаца заједно одали почаст недужним жртвама рата 1944/45. године.

На почетку пригодног програма србобрански жупник Жуњи Тибор осветио је масовне гробнице, а потом је уследио рецитал и обраћање Чабе Киша, наставника историје, који је говорио о тадашњим дешавањима у Србобрану.

Венце на спомен плочу положили су: испред Амбасаде Мађарске у Београду први саветник Тамаш Беде, испред Генералног конзулата Мађарске у Суботици конзул Петер Сарлаи; у име Мађарског националног савета Иштван Терновац; испред локалне самоуправе председник општине Србобран Радивој Дебељачки и члан Општинског већа др Илија Газепов; испред општине Мали Иђош Карољ Ковач, покраински посланик, и Золтан Керекеш, члан Општинског већа; испред Спомен куће Гион Нандора Деже Немет и Ласло Парацки, испред Савета војвођанских Мађара Нандор Брашњо, Беата Сабадош Фодор и Кристијан Кочиш, у име чланова СВМ Беата Ороси Векоњ, Ерика Брашњо и Лајош Сокола.

"Од ових дешавања нас дели дугих 76 година, данас је мало људи који су лично погођени тим догађајима, али никада не смемо заборавити шта се десило, јер ако заборавимо и ми ћемо починити грех. Морамо да знамо прошлост, треба да је памтимо, али треба да гледамо у будућност да би смо смиреном душом пронашли заједнички језик у изградњи будућности", поручено је са комеморације.

Службени лист