Српски  Magyar 

Нова акција "Плавог круга", прегледи од понедељка до петка

У сусрет Светском дану особа са дијабетесом, који се обележава 14. новембра, Друштво за борбу против шећерне болести "Плави круг" организоваће нову акцију превентивних прегледа и едукације о опасностима које носи ова болест и како је на време спречити.

Прегледи и то нивоа шећера у крви, крвног притиска, пулсоксиметрија, затим телесне тежине и висине, као и саветодавни део целе акције, биће организовани у просторијама "Плавог круга", у улици Соње Маринковић 18а, од понедељка до петка (08. новембар - 12. новембар), свакодневно од 17.00 до 20.00 часова. Активисти овог друштва позивају грађане да искористе прилику да једноставно и брзо провере неке од најосновнијих параметара здравственог стања и упознају се на који начин, кроз исхрану и физичку активност, могу помоћи свом организму.

Иначе, Светски дан особа са дијабетесом се широм света традиционално обележава 14. новембра и за циљ има ширење свести о шећерној болести. Цео новембар је у знаку дијабетеса, где се разним акцијама едукује о овој све распрострањеној болести која погађа све узрасте и сва друштва. Овај датум је узет као датум обележавања дијабетеса у знак поштовања и сећања на Фредерика Бантинга који је заједно са Чарлсом Бестом и Џоном Џејмсом Рикардом Меклодом дошао до открића инсулина, који је помогао особама са дијабетесом да побољшају и продуже свој живот.

Светска дијабетес федерација (ИДФ) и Светска здравствена организација су овај дан прогласили даном дијабетеса 1991. године као одговор на растућу популацију људи који живе са овом болешћу.


Службени лист