Српски  Magyar 

Општина Србобран циља подизање стопе наталитета

Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и Александра Чамагић, помоћница министра за бригу о породици и демографију, разговарали су данас о демографским проблемима са којим се суочава наше друштво, као и унапређењу мера подизање стопе наталитета. Како је саопштено након састанка у Србобрану, у разговору су отворене важне теме како и на који начин ефикасно бринути о грађанима, пре свега у светлу демографске политике, која треба да олакша заснивање нових и ширење постојећих породица, те значајан раст броја новорођених.

"Помоћницу министра за бригу о породици и демографију упознали смо са мерама које на овом плану спроводи наша локална самоуправа, разговарали смо о томе шта је потребно да се побољша да би се резултати додатно поспешили, и мислим да ми заиста чинимо значајне напоре да задржимо људе у Србобрану, Турији и Надаљу, као и да подстичемо рађање деце. То нам је потребно за будућност и зато већ сада деловање на овом плану је један од наших приоритета", рекао је Радивој Дебељачки.

Помоћници министра за бригу о породици и демографију Александри Чамагић предочене су конкретне мере које спроводи општина Србобран - из локалног буџета за 2021. годину издвојено је четири милиона динара помоћи за новорођенчад, 20.000 динара и поклон пакет опреме за бебе добија свако новорођенче, с тим да 40.000 добијају бебе самохраних родитеља, затим за месечне аутобуске карте ђака издваја се 4.3 милиона, 100.000 динара за поклоне ученицима генерација, за спортске стипендије издвојено је 485.000, док се за студентске стипендије издваја чак 4.650.000 динара.

"Отворили смо данас бројне и веома важне теме, све оне имају заједнички именитељ а то је бољи живот наших грађана. Причали смо о томе како и на који начин да помогнемо свим грађанима наше општине, са нагласком на демографску политику. Ми смо изнели мере које спроводи локална самоуправа, разговарали смо о томе шта би још могло да се побољша, како би се резултати додатно поспешили. Сложили смо се да наша локална самоуправа чини озбиљне напоре како би задржала људе у нашој средини и да подстичемо рађање деце. Порука коју држава шаље је веома важна, на иницијативу председника државе је и формирано Министарство за бригу о породици и демографију, управо како би та тема била у сталном фокусу. У прилог томе говори и ова посета, јер смо добили прилику да искажемо своје потребе, које ће бити пренесене на више нивое власти. Порука је послата, а ми морамо наставити да се боримо за сваког грађанина наше општине, како би нам свима било боље", истакао је Дебељачки.

Помоћници министра истакла је чињеницу да неповољну демографску слику имају све општине у Србији, па и у Европи, али да супротни примери постоје и треба их пратити и истицати у први план.

"Изазов је велики и подстиче нас да се још озбиљније бавимо том темом. Породица нису само млади брачни парови и деца, она је много више, њу чине и наши стари родитељи. Зато кад кажемо да бринемо о породици ми у ствари бринемо о целом друштву. То је задатак за државу, али и за локалне власти, морамо заједнички да креирамо амбијент који ће бити пријатнији и лакши за живот, како би се људи без бојазни опредељивали за оснивање породице и доношење на свет потомства. Општина Србобран је једна од ретких локалних самоуправа која може да се похвали и позитивним природним прираштајем у једном свом месту. Посебно ме радује да Надаљ има позитиван природни прираштај, што је велика реткост, поготово када се зна да се његово становништво претежно бави пољопривредом. На то можете бити поносни, Надаљ је пример за целу Србију", рекла је Александра Чамагић.

 

 

Службени лист