Српски  Magyar 

"Плави круг" обележио Дан борбе против дијабетеса

Петодневном акцијом бесплатних превентивних прегледа неких од основних здравствених параметара, Друштво за борбу против шећерне болести "Плави круг" обележило је 14. новембар - Светски дан  борбе против дијабетеса. Ова хронична болест један од највећих здравствених проблема, па сазнање да дијабетес може да се лечи, а посебно да може и да се превенира, обавезује на улагање енергије, труда и средстава у едукацију. Последице од лошег лечења дијабетеса су огромне - шећерна болест је први узрок слепила, ампутација екстремитета, многи болесници завршавају на дијализи, за шта је потребно издвојити још већи новац.

На ове и друге проблеме на Светски дан борбе против шећерне болести поново је указао др Илија Газепов, један од најактивнијих чланова "Плавог круга".

"Када би се само десет посто средстава која се улажу у лечење дијабетичара уложило у превентиву, имали би много већи успех и много мање оболелих. Крајње је време да држава схвати да мора улагати у превенцију. Мислим да би требало организовати да сваки дом здравља има саветовалиште за дијабетичаре, али о томе се само прича а још увек се није десило. Едукација је, пре свега, потребна лекарима, медицинским радницима, па онда грађанству. Неопходна је едукација и просветних радника који морају да буду оспособљени да се носе са проблемом који се може јавити код школске деце. У домовима здравља изабрани лекари нису довољно оспособљени да самостално воде и лече пацијенте, зато треба улагати у едукацију здравствених радника. Један динар који се уложи у превентиве, стоструко се враћа", упозорава др Газепов.

Управо због чињенице да према Закону о здравственој заштити грађана домови здравља нису у могућности да оформе тимове који би се бавили овом проблематиком, у граду и општини попут Србобрана неопходно је да активно ради и делује удружење попут "Плавог круга". 

"Наши Србобранци, не само они који болују од дијабетеса, прихватају наше удружење на свим акцијама, а ми све грађане прихватамо подједнако. За нас је превентива важнија од лечења. Имамо одличне, функционалне просторије, јесте да смо сада хендикепирани због епидемије, па не можемо да идемо на терен, али управо наш радни простор је доступан свим грађанима", истако је др Газепов.

Када је вирус корона у питању, др Газепов упозорава да су посебно угрожени дијабетичари, код њих се јављају најтежи облици и, нажалост, неретко са смртним исходом.

"Заправо сви хронични болесници су губитници. Њима је ускраћено право на лечење јер има много људи, нарочито младих, који се не вакцинишу. Најугроженија је старија популација, иако се старију људи слабо крећу, млађе особе које се крећу по кафићима, концертима, утакмицама, преносе вирус на старије. Млади и сви који се још увек нису вакцинисали морају знати да је то једино решење. Неће све ово проћи док се готово сви не вакцинишу. Користим прилику да позовем све младе људе да се одазову вакцинацији. На тај начин они ће исказати поштовање прво према себи, па онда према свима у свом окружењу, посебно старијим људима. Код нас у 'Плавом кругу' се свим данима, осим недеље, обавља вакцинација од 08.00 до 12.00 часова. Имамо на располагању све вакцине које су на нашем тржишту - Спутњик, Синофарм, Фајзер", апеловао је др Газепов.

Према подацима, на нивоу светске популације најмање десет одсто становништва има шећерну болест, док је у Србији око 750.000 дијабетичара.

"У акцијама које спроводи 'Плави круг' у општини Србобран, често се дешава да се код грађана открије да имају дијабетес. Прошле године тачно сто грађана је верификовано као оболели у нашој општини. Оно што је важно напоменути јесте да се треба придржавати савета и да се може бити и без терапије ако се дијабетичари придржавају одређене исхране, уз обавезну физичку активност. Постоје бројни позитивни примери који су успели на путу излечења и сада немају терапију. За све људе важи ако се правилно хране и ако су физички активни, мала је вероватноћа да ће оболети од дијабетеса. Нажалост, код наших људи углавном је проблем неадекватна исхрана и слаба активност, што доводи до обољења", рекао је др Газепов и позвао грађане да поведу бригу о свом телу и здрављу.

Службени лист