Nov 28, 2021 Last Updated 11:23 AM, Nov 26, 2021

Превремено рођеним бебама подршка из Надаља

Окупљањем пред Основном школом "Жарко Зрењанин Уча" и пуштањем ка небу десетина и десетина љубичастих балона, Надаљ је и ове године обележио 17. новембар - Дан посвећен превремено рођеним бебама. Овај датум обележава ње у свету од 2011. године на иницијативу УНИЦЕФ-а, јер се сваке године пре времена роди око 15 милиона беба. У Србији на свет дође више од 4.000 сићушних бића, од којих чак 60% захтева неки облик интензивне неге и лечења. То значи да у нашој земљи свакога дана седам беба не може да настави живот без специфичне неге и подршке.

Скуп је организовао Савет Месне заједнице Надаљ, на иницијативу мајке једног превремено рођеног дечака, Каролине Виславски, која је била на скупу са својим, сад већ двогодишњим, сином. "Живим у Надаљу и мајка сам троје деце. Треће дете ми је превремено рођено, у 28. недељи. Трудноћа је била уредна, све је било у реду, али ето из чиста мира се догодило. Период након порођаја за моју породицу је био тежак. Син нам је провео 52 дана у болничком инкубатору, дуго је био на кисеонику, било је више успона и падова у том периоду који се врло тешко емотивно проживљавају. На послетку све је прошло добро, здрав је и већ је велики момак", описала је своје искуство Каролина и поручила мајкама које сада пролазе кроз нешто слично, да "верују у своје мале дивове, колико год да су сићушни и делују слабашно, јер су они велики борци". "Будите уз њих и преживеће", храбри све родитеље Каролина.

Дејана Алексијевић, одборница СО Србобран из Надаља, истакла је овом приликом да сваки скуп ове врсте шаље подршку мајкама превремено рођене деце. "Још једном смо се окупили како би смо заједно пружили подршку свим малим дивовима, њиховим мајкама, и породицама. 17. новембра прошле године смо дали обећање да ћемо се сваке наредне године окупљати и симболично пуштати балоне у знак подршке. То је уједно и порука свим родитељима превремено рођених беба да нису сами. Испред Месне заједнице и локалне самоуправе, могу рећи да ми је част што стојим раме уз раме са великим борцима какви су Каролина и њен син Данило. Само они знају кроз шта су све морали да прођу како би из те битке изашли као победници", рекла је Алексијевић. Подршку скупу пружио је и Јовица Андрић, члан Општинског већа задужен за ресор омладине, туризма и спорта.

Обележавању Дана превремено рођене деце придружила се и Канцеларија за локални економски развој. Дан је био посвећен управо деци, испуњен игром и едукацијом, а затим је послата заједничка порука подршке малим дивовима и њиховим породицама.

"Поводом обележавања Дана превремено рођене деце, Канцеларија за младе општине Србобран организовала је активности у свим основним школама на територији наше општине. Деца су имала задатак да нацртају чарапице у љубичастој боји, а потом смо сви заједно пуштали балоне у небо, у знак подршке малим дивовима. Такође, разговарали смо о обележавању овог дана, колико је заправо важно да се сетимо и пружимо пуну подршку", саопштено је из Канцеларије за младе и најављен низ нових акција у периоду до Нове године.

 

Службени лист