Српски  Magyar 

Трибина за средњошколце о људским правима

У Скупштини општине Србобран одржана је трибина посвећена људским правима. Трибину је организовала Комисија за родну равноправност, а предавач Зорица Парошки разговарала је са ученицима Гимназије и средње стручне школе "Светозар Милетић" о вршњачком насиљу.

Како је вршњачко насиље честа појава у школама, без обзира на то да ли се јавља у србобранским образовним институцијама, жеља организатора била је да се о овој теми разговара превентивно. Милица Зарић, заменица председника општине Србобран, подсетила је присутне на важност људских права, али и потребе да се искаже солидарност, међусобна повезаност и хуманост, посебно у условима епидемије.

"Сва људска бића рођена су слободна и једнака у достојанству и правима, сви имају право на живот, слободу, сигурност и једнаки су пред законом. Управо ово начело Декларације о људским правима навело нас је да данас организујемо трибину намењену средњошколцима како би указали да су различитости међу људима заправо богатсво које нам пружа могућности да упознамо друге културе, нације, обичаје, али и да нас подсети да је толеранција основ уважавања разлика које постоје међу нама. Сматрам да је управо период адолесценције период у коме посебну пажњу треба усмерити на указивање различитости које постоје међу људима, да је слобода својствена свакој особи без обзира на националну или етничку припадност, боју коже, верску припадноост, пол и да су наше разлике заправо наша снага", рекла је овим поводом Зарић.

Трибини су поред ученика присуствовале посланица у Скупштини АП Војводине Љиљана Плазачић, директорка Гимназије и стручне школе "Светозар Милетић" Јасмина Шегуљев, и председница Скупштине општине Србобран Милена Аларгић.

Службени лист