Српски  Magyar 

Општина Србобран добила Електронски културни атлас

Општина Србобран добила је први Електронски културни атлас, портал који на једном месту доноси систематизовану личну карту Србобрана, Турије и Надаља. Кроз секције Општи подаци, Историја, Култура и друге, на порталу ЕКАС пред посетиоцима се отвара читав свет многих значајних историјских тренутака у развоју града и целе средине, затим приче о знаменитим србобранским породицама и појединцима, чињенице о природним богатствима, архитектури, религији, манифестацијама, кафанама и ресторанима, друштвима и удружењима и много чему другом.

Пројекат израде портала реализован је заједно са Покрајинским секретаријатом за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама."На овај корак одлучили смо се како би на једном месту формирали дигиталну базу података, која ће објединити све информације о културном наслеђу општине Србобран. Тај нови портал садржи податке о знаменитим личностима, манифестацијама, о покретној и непокретној културној имовини, историји и свему другом што је значајно за наш идентитет. Портал ће с временом бити допуњаван, садржаји проширивани, а све у намери да постане свеобухватни водич кроз туристичку понуду Србобрана, Турије и Надаља. Овом приликом се захваљујем Покрајинском секретаријату на новчаној подршци за реализацију пројекта, у висини од 400.000 динара, али и на подршци коју нам пружа за многобројне пројекте у последњих неколико година. ЕКАС је тек први корак у постављању Србобрана на туристичку мапу Србије, јер као што се може видети, ми свакако имамо шта да понудимо гостима", рекла је приликом презентације портала Милица Зарић, заменица председника општине Србобран.

На изради портала били су ангажовани програмер Ненад Бугарски и теолог и туристички водич Дејан Корцеба.

Говорећи о изради сајта, Бугарски је истакао да се, између осталог, водио идејом да сви садржаји буду лако доступни и разумљиви свим посетиоцима интернет странице. "ЕКАС неће бити значајан само неким будућим туристима које ће занимати да посете Србобран, он постаје јединствена историјска енциклопедија какве до сада није било и као такав може помоћи као извор за писање различитих радова. Због тога је сајт пројектован да се на њему једнако лако може снаћи и кроз интуитивно сложене категорије кретати свако, од основаца, преко средњошколаца и студената, па до најстаријих нам суграђана", рекао је Бугарски.

Дејан Корцеба, идејни покретач портала ЕКАС, написао је за ову прилику 180 страница текста.

"Обратио сам се локалној самоуправи пре годину и по дана са идејом да учинимо нешто за јачање потенцијала наше средине. Сајт је један од првих и најважнијих сегмената у том процесу, не информативни какве већ имамо, него један промотивни. Пре неких пола године Покрајинска влада је расписала конкурс за те намене, чиме се отворила могућност за реализацију идеје. Електронски културни атлас је мало другачији од првобитне идеје, јер културни атлас подразумева много свеобухватнији приступ где се сакупљају сви могући подаци који о Србобрану постоје. Пронаћи све те информације није лак ни наиван посао, зато смо за почетак направили добру базу са најважнијим подацима, а у будућности ћемо ширити причу како будемо долазили до нових сазнања", рекао је Корцеба. Он се захвалио свима који су помогли да дође до завидне историјске грађе, до сад потпуно скривене, али и онима који су уступили своје књиге, фотографије, разгледнице и све друго што је пронашло своје место на порталу.

 

Службени лист