Српски  Magyar 

Скупштина општине Србобран усвојила буџет за 2022. годину

Скупштина општине Србобран усвојила је данас, на XVIII, последњем заседању у 2021. години, буџет за 2022. годину. Предложеној пројекцији општине касе у наредној години подршку је дало свих 22 одборника, колико је присуствовало седници. Према прорачуну, буџет за наредну годину састоји се од прихода и примања у износу од 868.199.872 динара, и расхода и издатака у износу од 995.106.493 динара, док ће буџетски дефицит у износу од 126.906.621 динара бити покривен неутрошеним пренесеним средствима.

"Буџет за наредну годину, можемо рећи, у великој мери се ослања на све оне програме, пројекте и износе средстава које смо определили у години која је сада већ иза нас. Оно што бих истакао односи се на капитална улагања у наредној години, пре свега мислим на наставак и завршетак прве фазе реконструкције Задружног дома, будућег Дома културе у Србобрану, а затим следи и даља реконструкција објекта, друга фаза радова, за коју можемо рећи да имамо договор са Покрајинском владом о финансирању. Имаћемо и реконструкцију улица у Турији и Надаљу кроз пројекат јавно-приватног партнерства, а планирамо и почетак изградње фабрике воде у Турији. Уговор са извођачем радова је већ потписан, а паралелно са овим радовима планирамо и наставак реконструкције водоводне мреже, јер један од приоритета наше општине је достизање квалитетне воде за пиће у свим насељеним местима, као што је сада у Надаљу. Важан пројекат за нас је и реконструкција тротоара и атмосферске канализације испред зграде Поште у Србобрану", рекао је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран. Он је најавио наставак улагања у атарске путеве, затим наставак послова на комасацији, као и бескаматно кредитирање пољопривредних газдинстава, што се показало као одлична мера подршке пољопривредним произвођачима. 

"Са пољопривредом је уско повезана и заштита животне средине, па тако планирамо у 2022. години улагања у уређење каналске мреже, пре свега ток реке Криваје, како би је припремили за пројекат њеног спајања са Великим бачким каналом, што се, такође, планира за наредну годину. Тиме ћемо обезбедити могућност наводњавања за 6.000 хектара обрадивих површина. Наставићемо и са пошумљавањем, као што смо то радили и у 2021. години. У области комуналних улагања, кроз пословично добру сарадњу са ЈКП 'Градитељ', планирамо набавку вишенаменске машине за ово предузеће, као и једног камиона за одлагање смећа, чиме се озбиљно обнавља возни парк и унапређују услуге ЈКП. У плану је да одмах на пролеће кренемо и у уређење игралишта за децу и обнављања мобилијара", рекао је Дебељачки.

Председник општине је најавио наставак улагања у здравство, више од 33 милиона динара биће усмерено у социјалну заштиту, што је рекордан износ, док ће у предшколско, основно и средње образовање бити уложено, такође рекордно, бити уложено више од 160 милиона динара. Готово 48 милиона динара биће уложену у културу, информисање и рад Народне библиотеке, више од 30 милиона динара у развој спорта, а подршку су добили и планирани буџети месних заједница.

"Настављамо да улажемо средства за добробит наших грађана и настављамо да реализујемо пројекте које смо започели у овој години. Мислим да је буџет квалитетан, да је обухватио све области које су од важности за наше грађане. Приходи су стабилни, осим нафтне ренте и прихода од издавања земље, који су сада веома ниски, али смо, морам истаћи, имали одличну подршку виших органа власти у многим пројектима и надам се да ће она остати осто толико снажна и у наредној години", истакао је Дебељачки.

У наставку заседања Скупштина општине је усвојила План развоја општине Србобран за период од 2022. до 2030. године, затим измењену Одлуку о општинским административним таксама, Одлуку о реализацији буџета општине Србобран у делу планираних расхода за услуге социјалне заштите за 2021. годину, Програм уређивања грађевинског земљишта општине Србобран за 2022. годину, измене и допуне Средњорочног програма уређивања грађевинског земљишта општине Србобран за период од 2020. до 2023. године, као и кадровски план Општинске управе Србобран и Правобранилаштва општине Србобран за 2022. годину.

Скупштинска већина усвојила је решења о давању сагласности на Средњорочни план пословне стратегије и развоја ЈКП „Градитељ“ за период од 2022. до 2026. године, на Годишњи план рада Центра за социјални рад општине Србобран за 2022. годину, те планове и програме рада Центра за физичку културу, рекреацију и туризам Србобран, Установе за културу Дом културе Србобран и Народне библиотеке Србобран, све за 2022. годину.

На последњем заседању локалног парламента у 2021. години проширен је и састав Општинског већа. Наиме, на предлог Радивоја Дебељачког, председника општине Србобран, члан овог тела постала је Јулкица Поповић, која ће бити задужена област развоја општине, сарадњу са удружењима и родну равноправност. Поповић је за именовање у Општинско веће добила подршку свих 22 присутна одборника.

Службени лист