Српски  Magyar 

Срећан Дан државности Србије!

Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, честитао је данас свим грађанима Србобрана, Турије и Надаља 15. фебруар - Дан државности Србије.

"На темељу из 1804. године, од првог дана српске револуције, преко 1835. године и првог Устава Књажевства Србије, али и свих других великих тренутака у више од два века дугој историји модерне Србије, градимо државу по мери слободних људи, државу коју носимо у срцима и којој поклањамо наша срца. По трагу и примеру славних предака, за све оне који долазе иза нас, обавезни смо да сложно, уједињени и храбри, градимо, чувамо и волимо домовину. Живела Србија, срећан Дан државности", наводи се у честитки Дебељачког.  

Дан државности Србије је државни празник који се празнује 15. и 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав. Овај датум је један од најбитнијих у политичком, културном и историјском календару Србије.

 

 

Службени лист