Српски  Magyar 

Почела XXXVIII Кобасицијада у Турији

Такмичењима у прављењу свежих кобасица и брзом једењу, али и брзом испијању пива те програмом "Деца Турије својој Турији", данас је почела XXXVIII Кобасицијада у Турији.

Најбоља екипа у дисциплини справљања свеже кобасице је домаћа екипа "Салашари", коју су чинили Милош и Ђорђе Цураковић, друго место припало је гостима из Бачког Петровца, док је трећа била екипа "Босанци" из Босанског Петровца. У брзом једењу кобасице победио је Стефан Јеленковић, док је у испијању пива најбржа била једна дама, Биљана из Шида. Резултати такмичења за најбољу суву кобасицу биће објављени у суботу.

"Сушене кобасице смо пробали у четвртак, а данас жирирамо свеже. Кобасица мора да задовољи одређене критеријуме, то су укус, масноћа и боја, а код сушене су важни мозаик, односно дијагонални пресек, и сувоћа. Кобасица мора да садржи квалитетну паприку, укус мора бити умерено пикантан а састојци фино уситњени и добро умешани, како би укус био једнак при сваком залогају. Задовољни смо бројем учесника и оним што су представили, имали смо 27 узорака суве кобасице и 13 тимова који су правили свежу кобасицу. Мишљење је жирија да су узорци кобасица на такмичењима сваке године све бољи, да се учесници видно труде како би оставили добар утисак својим производом и да је Кобасицијада као манифестација допринела подизању укупног квалитета кобасица код мањих произвођача", рекао је каже Милош Петромарков, председник жирија.

Прво вече Кобасицијаде у Турији завршава се наступом тамбурашког оркестра "Зоруле", који предводи Зоран Бугарски Брица из Новог Сада.

 

Службени лист