Српски  Magyar 

Обележена годишњица НАТО агресије на СРЈ

Полагањем венаца на спомен обележје страдалим у ратовима од 1991. до 1999. године у порти Српске православне цркве, данас је обележена 23. годишњица НАТО агресији на Савезну Републику Југославију. Поштовање и сећање на жртве бомбардовања које је почело 24. марта 1999. године, исказали су бројни чланови локалне заједнице, али и организације и удружења из целе Војводине.

"После 23 године од НАТО агресије, злочин који је почињен над нашом земљом и нашим народом није заборављен. Током 78 дана и ноћи, 19 држава чланица НАТО алијансе, сурово су бомбардовале нашу земљу и том приликом су побили 2.500 цивила и више од 1.000 припадника војске и полиције. Погинуло је 79 деце, за сваки дан агресије по једно дете. Негујући културу сећања, ми данас и овде, спречавамо да наше жртве падну у заборав, али зато и подсећамо да је ово злочин за који до данас нико није одговарао. Међу погинулима су били и наши суграђани: Синиша Лаушев, Александар Бајин и Ранко Пантелић, њима и свим осталим погинулим цивилима, припадницима војске и полиције, нека је вечна слава и хвала", рекла је Милица Зарић, заменица председника општине Србобран у обраћању окупљеним грађанима.

Уз представнике општине Србобран, венце на спомен обележје положили су делегације Војске Србије, МУП Србије, УРВИ општине Србобран, Храбри борци (ветерани) Србобран, СУБНОР Србобран, ОО Равногорски покрет Србобран, УРВИ Новог Сада, УРВИ Сомбора, УРВИ општине Оџаци, УРВИ општине Нови Кнежевац, УРВИ општине Жабаљ, те представници Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, ПОКС-а и Српске радикалне странке.

Службени лист