Српски  Magyar 

За пошумљавање издвојено још 3,7 милиона динара

Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине, и Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, потписали су данас у Палати Србија уговор о додели средстава за пошумљавање и озелењавање нових површина.

Општини Србобран за ову намену припало је 2,4 милиона динара, уз обавезу да из сопственог буџета издвоји додатних 1,3 милиона динара. 

"Важно је да наставимо са додатним пошумљавањем на територији наше општине. Из тог разлога ми је драго што је Министарство заштите животне средине препознало потребу да подржи овакву иницијативу јер је важно да у што већој мери повећамо наш шумски фонд. Трудићемо се да и у наредном периоду делегирамо овакве и сличне пројекте који ће допринети бољој заштити животне средине. Према пројекту, биће пошумљена позиција са које је уклоњена дивља депонија, иза некадашње кланице у Србобрану", рекао је након потписивања уговора Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

Министарка Ирена Вујовић рекла је да су локалне самоуправе и ове године на јавном конкурсу Министарства заштите животне средине кандидовале добре пројекте, истичући да је пошумљавање од непроцењиве важности за животну средину.

„Од великог је значаја што настављамо заједно да радимо на пројектима који доприносе побољшању квалитета ваздуха, а позитивно утичу и на водни ресурс и квалитет земљишта. Прошле године смо, захваљујући овом конкурсу, али и доброј сарадњи са локалним самоуправама, заједно засадили више од 150.000 садница широм Србије. Повећање процента пошумљености Србије је у складу са Зеленом агендом и то је наш заједнички циљ и задатак“, рекла је Вујовић.

За суфинасирање пројеката пошумљавања и озелењавања широм Србије и ове године је из буџета Министарства заштите животне средине обезбеђено 100 милиона динара.

Службени лист