Српски  Magyar 

Цивилна заштита мора бити спремна за све изазове

Општине Србобран била је данас домаћин обуке за поверенике цивилне заштите на локалном нивоу. Упознавање са управљањем кризном ситуацијом и отклањање штетних последица које оне доносе, као што је то било током пандемије COVID 19, захтева ангажовање посебних организација које ће бити спремне да одговоре свим изазовима. Тренинг за поверенике цивилне заштите и њихове заменике био је на тему "Смањивање ризика од елементарних непогода", у организацији "Caritas Србија“. Иначе, на места повереника цивилне заштите, на територији општине Србобран, именоване су 43 особе: 32 у Србобрану, 6 у Турији и 5 у Надаљу, уз једнак број заменика.

"У ситуацији каква је била у пуном јеку пандемије, када смо имали ванредну ситуацију, видело се колико је важно да имамо једну праву организацију унутар цивилне заштите. Ту посебно мислим на организоване волонтере који су учествовали у обезбеђивању свега потребног за наше грађане који нису могли да напуштају домове. Уз осврт на тај период, сматрам да је ова обука од изузетне важности због чега јој и лично присуствујем, не само како бих пружио подршку већ и како бих нешто научио. Када је ситуација уобичајена, под контролом, неко би могао рећи да су овакви тренинзи мање важни, али треба имати на уму да кризне ситуације најчешће долазе изненада, а ми желимо да неку будућу, такву потенцијалну ситуацију, дочекамо спремни. Поверенике и заменике повереника бирали смо тако да буду задужени за делове насеља где живе, где познају људе и прилике, зато и верујем да ће цивилна заштита у нашој општини у будуће функционисати још боље, уз савете и обуке које ћемо усвојити", рекао је поздрављајући све присутне Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

"Caritas" је, иначе, невладина организација која се већ 25 година бави социјално-хуманитарним радом, али и припремама, организовањем и реализацијом различитих програма помоћи појединцима и друштвеним групама.

"Јако ми је драго када на једном оваквом тренингу видим оволики број људи, на чему сам захвалан, јер знам да ће знање које желимо да поделимо бити и имплементирано. Након тренинга наставићемо сарадњу одржавањем састанака, на којима ћемо видети које су то можда ризичне тачке јединствене баш за општину Србобрана, или нека насеља, како би смо им посветили већу пажњу. Бавићемо се оним кризним ситуацијама које могу да се десе у континенталном делу Европе, у Србији и конкретно у Војводини, нећемо губити време на природне непогоде које нису карактеристичне за наше поднебље, јер жеља нам је и да будемо продуктивни", рекао је Елемир Џуџар, координатор пројекта, и захвалио председнику општине Србобран и сарадницима на доброј сарадњи. Тренинг је водила Драгана Остојић, дипломирани менаџер цивилне одбране.