Српски  Magyar 

Ученици из Албаније у посети Србобрану

Настављајући реализацију пројекта "Супер школа" програма RICO, ученици Гимназије и средње стручне школе "Светозар Милетић" ових дана угостили су вршњаке из Албаније, ученике Гимназије "Дервисан", из истоименог места на југу Албаније. Ово је након фебруарске посете србобранских гимназијалаца Албанији, узвратна посета њихових нових другара, а обе су реализоване кроз идеју Гимназије и средње стручне школе "Светозар Милетић" - "Мултикултуралност и упознавање традиције и обичаја других народа и народности", коју је подржала

Гимназијалци су данас били гости председника општине Србобран Радивоја Дебељачког, који их је, заједно са сарадницима и уз речи добродошлице, дочекао у сали Скупштине општине. "Надам се да ових дана уживате у Србобрану и у дружењу са вашим домаћинима, мадим Србобранцима. Мислим да је овај програм размене ученика врло значајан и да ће вам искуство које стичете кроз њега значити у животу. Стећи ћете пријатељства и ко зна шта све ново кроз овакав вид међународне сарадње. Упознавање других народа и њихових обичаја је добро по више основа, не само као прилика да нешто ново научите, већ и зато што постајете још отворенији за неке будуће идеје које вам живот могу променити на боље. Рушење баријера је врло важно, без тога нема напретка ни развитка, како земље тако и појединаца, вама то иде одлично, и зато вам још једном честитам", поручио је младим из Албаније Дебељачки. 

Захвалност за гостопримство на које наилазе на сваком кораку изразила је Александра Никоу, професорка Гимназије "Дервисан", уз коју у Србобрану, заједно са ученицима, борави и професорка Ермира Души.

"Кроз комуникацију са професорима Гимназије у Србобрану схватили смо да имамо доста сличности и да имамо пуно простора за успостављање сарадње. Из наше школе стигло је 14 ученика и два професора, посетили смо многа места у Србобрану и веома ми се свиђа како изгледа. Много је бољи него што је то представљено на интернету, мада ми се и тамо већ био свидео", рекла је седамнаестогодишња Јана, гошћа Србобрана. 

Пријему су присуствовали Јулкица Поповић, чланица Општинског већа, Кристијан Кочиш, помоћник председника општине, и Данијела Вујачић, начелница Општинске управе.

 

 

Службени лист