Српски  Magyar 

Обележен Дан победе

Интонирањем химне „Боже правде“ у изведби хора ОШ „Вук Караџић“, затим свечаним програмом и полагањем венаца на споменик Слободи, у Србобрану је данас обележен Дан победе над фашизмом. Окупљеним грађанима обратио се Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

„Данашњи дан више је од датума који обележавамо, днас је дан када је поражен нацизам, када негујемо сећање на тренутак помног европског мира, када је победио разум претворен у симбол слободе, почетак нове епохе међу народима у нади да ратних сукоба више неће бити. Стравичне жртве које су положене требале су да постану гарант мира и поука свима, са  надом и вером у бољу будућност и слогу као темељ вредности коју Европа мора да изгради из пепела Другог светског рата. Па ипак, историја је показала да није увек било тако. Те велике силе увек изнова проналазе нове оквире својих спољно политичких интереса, а наш народ је нажалост имао прилику да то осети на сопственој кожи. Европа је данас у поновном искушењу када војни и политички интереси надвладају саму помисао на човекове патње и на његово преживљавање несреће које ратни сукоби увек доносе. Срби су народ  који о томе може много да посведочи,  иако је кроз своју историју одувек био на страни слободе, исправног и праведног, а исто тако због тога је скупо плаћао цену. Понос и пркос једног народа у међународним оквирима често значи изабрани тешки пут ка коначној победи, а исто тако чува истрајност ка непрестаној тежи правим вредностима, јер тиме чувамо оно што градимо и  оно што мора бити део наше будућности. Прави примети трајни доказ слободарског духа нашег народа огледа се у чињеници да је марта 1941. године у Европи која је у доброј мери била окупирана, у веома сложеном тренутку за нашу земљу, пркосно изговарао нацистима и фашистима 'Боље рат него пакт, Боље гроб него роб!' Тиме је сурова и велика цена плаћена за слободу. С тога не смемо испустити сећање да је Други светски рат поред окупације наше земље донео и стравичне злочине које су нацисти и њихови следбеници чинили. Никада не смемо заборавити страшан злочин у Крагујевцу, немилосрдне и окрутне рације у Јужној Бачкој, Старо сајмиште, Бањички логор, Јадово, логор у Јасеновцу над којима су се чак и немачки нацисти згражавали, али и многа друга места где су невине жртве мучене и мучки убијане. Нажалост, све ово појединцима није довољно да сагледају какво је зло нацизам створио, да схвате неопходност крајњег уништавања овакве идеологије, већ напротив величају зликовце, оправдавајући или умањујући њихова злодела. Тим пре желим са овог места, испред споменика Слободи као једном од највећих симбола нашег места да јасно и гласно поновим да неофашизму и неонацизму није место међу нама. Због тога је важно понављати коме припадамо и шта су наши преци чинили за нас да би ми данас живели слободно. На нама је да њихова борба и жртва остане упамћена као вечно сећање  на догађаје који су заувек променили ток историје, али и подсетник за вредности за које су наши преци били спремни да положе своје животе. Поштовани грађани општине Србобран, честитам вам Дан победе и Дан Европе“, поручио је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

У име Општинске организације СУБНОР-а, присутнима се обратио Богдан Љуштина. „Данас, 9. маја сећамо се свих Срба, Јевреја, Рома, страдалих у масовним и нечувеним убиствима током Другог светског рата. Након шестогодишњег оружаног сукоба који је почео 1. септембра 1939. године нападом нацистичке Немачке на Пољску, Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. године, ступањем на снагу безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха. Симболика празника је очигледна, јер нас у снажној борби за правду нису мимоишли ни страдања нацистичких, фашистичких и усташких злочина, који ће остати уписани црним словима. Српски народ је у антифашитичкој борби поднео једну од  највећих жртава у одбрани европских вредности, учествовао у победи над највећим злом у 20. веку. Судбина нашег народа је поново била на ивици губилишта, али захваљујући јунаштву, храбрости наших предака ми данас имамо свој идентитет. Не смемо дозволити да историја буде заборављена, како би будућност почивала на чврстим темељима. Историја Србије и српског народа исписана је крвљу, а болне успомене обавезују нас да снажно чувамо и негујемо културу сећања. Општинска организација Савеза удружеља бораца ослободилачких ратова Србобран изражава захвалност локалној самоуправи на неговању светлих традиција свих ослободилачких и одбрабеног рата из скорије историје, и активно учествује у свим манифестацијама које се организују на подручју наше општине. Нека је слава свим жртвама фашизма“, рекао је Богдан Љуштина, представник СУБНОР-а Србобран.

Венце на споменик су положиле делегације Општине Србобран, СУБНОР, Удружење ратних војних инвалида, Удружење бораца 1991-1999 „Храбри борци“ и ОО Српске напредне странке.

У свечаном програму осим хора ОШ „Вук Караџић“ који је предводила наставница Александра Шунтић,  учествовали су и ученици Гимназије и економске школе „Светозар Милетић“: Јована Грабеж, Биљана Јацић, Дарија Чолић, Вељко Голуб.

 

 

 

Службени лист