Српски  Magyar 

"На матуру без аутомобила"

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја општине Србобран, организовала је у Гимназији и стручној школи "Светозар Милетић" предавање из кампање под називом "На матуру без аутомобила". Кампања се реализује на територији Републике Србије у периоду завршетка школске године за матуранте средњих школа, односно у периоду пре одржавања матурских прослава. Основни циљ кампање је указивање матурантима да на матуру не треба ићи колима, односно возити, већ због очекиване конзумације алкохола, користити услуге такси превозника или помоћ родитеља и пријатеља.

Кампању прати реализација трибина на којима се матурантима указује на важност поштовања правила у саобраћају, износе чињенице зашто је важно да буду баш те вечери безбедни учесници у саобраћају, као и колико је битно да се њихов провод заврши срећним и незаборавним.

Милица Зарић, заменица председника општине Србобран и председница Савета за безбедност саобраћаја општине Србобран, подсетила је присутне на серију акција тела које води, посебно на недавну поделу ауто-седишта за најмлађу децу, а сада је су у фокус дошли матуранти. "Веома је важно да младима укажемо колико је битно одговорно понашање у саобраћају, било као возач или путник у аутомобилу, везивање појаса и избегавање алкохола су свакако најбитнији, стога је наш циљ био да пре организације матура још једном младе подсетимо да поштујући ове две ставке чувају себе, али и друге учеснике у саобраћају", рекла је Зарић.

Будући да су млада лица, старости од 15 до 30 година, препозната као угрожена категорија учесника у саобраћају, кампања се спроводи у циљу повећања свести код младих о значају безбедног понашања у саобраћају. Саставни део кампање су и активности на друштвеним мрежама, али је акценат ипак на директном приступу, у разговору са младим људима.

"Данас смо у склопу кампање ‘На матуру без аутомобила’ посетили средње школе у Врбасу и Србобрану, где смо довезли и два симулатора, са циљем да код младих повећамо свест о улози и значају сигурносног појасева. Жеља нам је да младим људима на практичним примерима покажемо колико је појас важан и како може да предупреди последице саобраћајних незгода. Употреба сигурносних појасева представља јако важан сегмент у безбедности саобраћаја, на предњим седиштима смањује смртност за 50 посто, на задњим 25 посто. Такође, има велики утицај на редукцију тешких телесних повреда као и оних са смртним исходом, док настајање лаких повреда умањује за 20 до 30 одсто. Када се исправно користи сигурносни појас спречава контакт возача и путника унутар возила, такође спречава и испадање из возила. Често се дешава да, од силине ударца при удесу, особа која није везана испадне из возила, што најчешће води ка смртном исходу. Још једна важна функција појаса је да равномерно распоређује енергију удара по целом телу, што је битно јер су силе које тад делују јако велике. Иако је сигурносни појас уведен у употребу давних 60-их година прошлог века, до данас није осмишљен једноставнији, а учинковитији систем пасивне заштите возача и путника унутар возила. Бројна истраживања потврђују да је сигурносни појас и данас најбољи вид заштите", објаснио је Мирко Коковић из Агенције за безбедност саобраћаја. Према његовим речима, проценат употребе сигурносних појасева у Републици Србији, по подацима из 2021. године, је 86 посто за возаче и сувозаче, док путници на задњој клупи појас користе тек у 19 одсто случајева.

Део предавања била је и животна прича Милана Срдића из Удружења параплегичара, који је због саобраћајне несреће завршио у колицима, а данас отворено говорећи о ономе што му се догодило, упозорава на време младе о свему што им прети уколико се неодговорног понашања буду излагали свакодневним опасностима у саобраћају.