Српски  Magyar 

Вишеструка подршка за пројекте "Бисера"

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије и ове године преко Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама у АП Војводини, издвојиће средства за реализацију програмских активности Удружења за помоћ МНРО "Бисер". Овим новцем финансирају се радионице и манифестације у којима учешће имају особе са инвалидитетом, са циљем представљања и јачања њихових могућности, унапређења видљивости, те оснаживања заједнице у њиховом прихватању. Одобрена средства у 2022. години од стране Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања утврђена су на 290.498 динара.

Према плану, реализоваће се три групе програмских активности: психо-социјалне радионице намењене младим родитељима деце са инвалидитетом и особама са инвалидитетом у смислу психолошке подршке у решавању проблема; радно окупационе радионице на којима ће се правити украсне свеће, сапуни, производити поврће и разни употребни предмети у домаћинству, а продаваће се на организованим пунктовима и у продавници на Аутобуској станици; радионица "И ја сам део тима" намењена одраслим особама са инвалидитетом, која доприноси стицању вештина у социјалној комуникацији и присуству особа са инвалидитетом на јавним манифестацијама и дешавањима, као и одласком на културна дешавања, дружења.

Као и ранијих година и ове године надлежно министарство је подржало организовање "Еко кампа" који ће се одржати последње недеље у јулу, на простору Шумица, и који ће окупити особе са инвалидитетом из разних удружења из Војводине.

Протеклих месец дана Удружење "Бисер" је добило још неколико лепих вести које се односе на прихватање поднетих предлога пројеката по расписаним конкурсима. "Министарство културе и информисања прихватило је пројекат под називом 'Кроз Бисеров објектив' којим су обезбеђена средства у износу од 100.000 динара за боравак и путовање у Ваљево и Дивчибаре. На овим местима ће бити организована изложба фотографија које ће урадити чланови Удружења у Србобрану, а биће и изведена представа 'Чаробњак из Оза' у којој учествују сви чланови Удружења. Након повратка поставиће се изложба фотографија из Колубарског округа и удружења домаћина из Ваљева 'Наши снови'. У оквиру овог пројекта ће и 28 особа из Удружења пет дана боравити на Дивчибарама.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је подржао пројекат под називом "Обезбеђење простора за активности деце и младих са инвалидитетом у општини Србобран" са износом од 1.205.120 динара, која ће се употребити за инвестиционо одржавање објекта, куће коју је Удружење добило од Српске православне цркве у Змај Јовиној улици 9. Овим пројектом су предвиђени радови на хидроизолацији објекта и постављање нових подова у целом објекту. Пројекат треба да буде реализован до краја године. Ово би био почетак предвиђених радова на оспособљавању објекта за употребу и усељење деце и младих са инвалидитетом у њега.

Национална служба за запошљавање Републике Србије је прихватила два пројекта јавних радова којима се ангажују три особе са инвалидитетом на заштити и одржавању јавних површина у Србобрану, и пет незапослених особа за ангажовања на пословима личних пратилаца деце са тешкоћама у развоју. Лични пратиоци би били ангажовани од септембра до децембра 2022. године.

Општина Србобран је Удружењу "Бисер" уступила на коришћење просторије које се налазе у поткровљу зграде у улици Филипа Вишњића. Просторије су дате на коришћење како би се несметано одвијао рад логопеда, дефектолога и осталих стручних лица која у оквиру овог Удружења пружају услуге пре свега деци која имају неку врсту сметњи у развоју.