Српски  Magyar 

Србобран добија нови водовод у шест улица

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас 45 уговора представницима 31 локалне самоуправе о суфинансирању изградње, санације, реконструкције и израде техничке документације водних објеката у јавноj својини и објеката фекалне канализације, као и за суфинансирање уређења атарских путева и отресишта на територији АП Војводине у 2022. години. Прецизније, општини Србобран припао је један од ових уговора - "Реконструкција водоводне мреже на парцелама кат. бр. 5361, 5084, 5352/3, 5355, 5357/3, 5363, 5356 и 5364 КО Србобран". Према уговору који је у име локалне самоуправе потписала Милица Зарић, заменица председника општине, вредност инвестиције је 57.110.271,40 динара, од чега ће Покрајинска влада обезбедити 40 милиона динара. Преостала средства, уз додатну обавезу плаћања ПДВ и надзора над радовима, обезбедиће општина Србобран - 30 милиона динара.

"Удружујући се са локалним самоуправама, уложићемо знатна средства у ове важне пројекте који ће довести пијаћу воду у домаћинства и индустријске зоне, те омогућити безбедно одвођење и пречишћавање фекалних вода, као и уређење атарских путева. Снабдевање водом у Војводини једно је од најсложенијих питања на којем ћемо у годинама пред нама радити још више, како на реконструкцији бунара у мањим срединама, тако и на изградњи нових и обнови постојећих постројења у већим срединама", рекао је председник Покрајинске владе Мировић. Он је овом приликом истакао да се захваљујући заједничком раду Владе Србије, Покрајинске владе и локалних самоуправа, ради на томе да се и у изградњи фабрика воде и у пројектима који се односе на канализациону мрежу достигне стандард који имају друге развијене земље.

Пројекат који се односи на Србобран, према речима Милице Зарић, заменице председника општине Србобран, подразумева реконструкцију водовода у следећим улицама: Јована Поповића (868 метара), Жарка Зрењанина (840 метара), Петра Драпшина (610 метара), Карађорђева (745 метара), Николе Тесле (873 метра) и Милоша Црњанског (138 метара).

"Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и овога пута пружили су подршку нашој општини и тако потврдили улогу једних од наших најзначајнијих партнера. Данас смо потписали уговор вредан 40 милиона динара, а ову суму ћемо, уз наша средства која обезбеђујемо из локалног буџета, уложити у реконструкцију водоводне мреже у шест улица у Србобрану. Поставићемо нови водовод укупне дужине 4.074 метра у улицама Жарка Зрењанина, Јована Поповића, Карађорђевој, Петра Драпшина, Милоша Црњанског и Николе Тесле. Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство био је наш партнер и приликом замене водоводних цеви у Надаљу, сада приликом изградње фабрике воде у Турији, а ево и у Србобрану у пројекту реконструкције водоводне мреже. Све су ово велике инвестиције, веома значајне за наше грађане и много их је лакше спровести уз подршку виших нивоа власти. Још једном истичем захвалност Покрајинској влади и надлежном секретаријату за подршку коју пружају нашој општини", рекла је након потписивања уговора Милица Зарић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић нагласио да је од укупног износа средстава, за реализацију 18 пројеката за водне објекте и пет пројеката за објекте фекалне канализације опредељено 665 милиона динара, док је вредност 22 уговора за уређење атарских путева и отресишта 561, 8 милиона динара. Укупна вредност 45 пројеката који су данас договорени 1,227 милијарди динара, од чега је Покрајинска влада определила готово 794 милиона а остатак локалне самоуправе.

Службени лист