Српски  Magyar 

Србобрану нових 63 милиона динара за уређење Дома културе

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре о финансирању и суфинансирању пројеката обнове и реконструкције културних установа и центара у јавној својини АП Војводине, за шта је из покрајинског буџета издвојено 265 милиона динара. Један од укупно осам уговора, вредан 63 милиона динара, припао је општини Србобран и то за другу фазу реконструкције и обнове Задружног дома који ће у будућности бити централни објекат Дома културе Србобран.

"Наставља се једна од најважнијих капиталних инвестиција у општини Србобран. Данас смо у Старој Пазови, захваљујући доброј сарадњи и подршци Покрајинске владе и председника Игора Мировића, као и покрајинске секретарке за културу Драгане Милошевић, потписали уговор који ће омогућити нових 63 милиона динара за другу фазу реконструкције Дома културе. Ова фаза обухвата све завршне радове на објекту - постављање нових електро инсталација, новог противпожарног система, унутрашње уређење, опремање, осветљење и озвучење, и након завршетка ових радова објекат ће бити спреман за употребу, на располагању свим културним радницима и свим грађанима. Верујем да ћемо са завршетком радова добити један од најрепрезентативнијих објеката ове врсте, не само у Србобрану већ и шире. Овим уговором створили смо услове за расписивање јавне набавке које почиње веома брзо и очекујем да најкасније за два месеца имамо добијемо извођача и уведемо га у посао", рекао је након потписивања уговора у Старој Пазови Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.    

Уручујући уговоре председницима општина Игор Мировић, председник Покрајинске владе, истакао је да је реч о пројектима за осам локалних самоуправа.

"Предвиђено је да се објекат старе школе 'Вила Хелена' у Опову, изграђен 1900. године, реконструише и претвори у простор јавне намене у области културе. У објекту Центра за културу у Голубинцима у општини Стара Пазова планирана је реконструкција и доградња, а у Дому културе у Србобрану друга фаза реконструкције и доградње. Зграда Етнографског музеја у Торку, у општини Житиште, биће комплетно санирана и надограђена, док ће објекат Музеја наивне уметности 'Илијанум' у Шиду такође бити саниран. Предвиђена је и санација кровног покривача и олука са постављањем термо и хидро изолације на објекту Градског биоскопа у Бачкој Паланци, опремање Народног позоришта 'Стерија' у Вршцу савременом аудио-визуелном опремом и расветом, те опремање Културног центра у Зрењанину. У току ове године настављамо са важним пословима на реконструкцији и адаптацији домова културе, културних центара и других културних средишта, у осам локалних самоуправа, као и на њиховом опремању како бисмо створили услове за квалитетнији рад тих установа", изјавио је председник Мировић.

Он је подсетио да је пре око годину дана на иницијативу покрајинског секретара за културу и културних делатника започета обнова културних центара у мањим срединама – Србобрану, Равном Селу, Ловћенцу, а за неколико недеља почињу радови и на реконструкцији Културног центра у Оџацима – све у циљу стварања што бољих услова за одвијање културних догађаја и рад културних делатника. "Ово је велика акција која мора имати трајни карактер. Намера нам је да у наредним годинама дођемо до сваког насељеног места и сваке општине обнављајући објекте културе, на које ћемо сви заједно бити поносни", изјавио је Мировић.

Иначе, по свему судећи друга фаза реконструкције Дома културе у Србобрану неће бити једино улагање у објекте намењене култури у 2022. години. Према речима Радивоја Дебељачког, председника општине, Министарство за културу и информисање најавило је подршку уређењу објекта Дома културе у Турији. "У наредним данима обезбедићемо први део средстава за почетак реконструкције Дома културе у Турији. На неопходност улагања у овај објекат указивали су нам сами грађани и послушали смо њихов став; због тога смо пред Министарством за културу и информисање, у оквиру конкурса 'Градови у фокусу' покренули иницијативу обнове објекта, за шта ускоро добијамо подршку вредну 10 милиона динара, за реконструкцију крова. Општина Србобран ће сама обезбедити додатних четири до пет милиона динара, што ће бити довољно да поставимо нови кров и заштитимо објекат. Данас је у Београду на ову тему одржан радни састанак и потпредседница Владе Маја Гојковић разматрала је и пројекат у Турији и најавила подршку његовој реализацији", саопштио је Дебељачки.