Српски  Magyar 

Старија лица посебно угрожена у саобраћају

Савет за безбедност саобраћаја општине Србобран организовао је у уторак, у Клубу пензионера, предавање за лица старија од 65 година на тему како унапредити сигурност њиховог кретања и као пешака, и као бициклиста, и као возача моторних возила.

"Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије категорисала је лица старија од 65 година као, уз децу, једну од две најугроженије категорије учесника у саобраћају. Ово је прилика да разговарамо на ту тему, укажемо им на највеће опасности које им прете приликом кретања у саобраћају и промовишемо мере како неке од тих опасности умањити, али и поделимо им поклоне као што су рефлектујући прслуци, торбе флуоросцентних боја и осветљења за бицикла, што ће помоћи њиховој уочљивости и већој безбедности. Старије особе у саобраћају се најчешће јављају као бициклисти и пешаци и уз њихово одговорно понашање потребно је да и сви ми обратимо додатну пажњу на ову групу и својим односом унапредимо њихову безбедност", рекла је Милица Зарић, председница Савета за безбедност саобраћаја општине Србобран.

Са члановима Удружења пензионерима разговарали су представници Министарства унутрашњих послова - Полицијске станице Србобран, Жељко Грозданић и који су окупљене упознали и са не тако добрим статистичким подацима о броју старијих лица која су била део лакших и тешких саобраћајних незгода, најчешће као бициклисти. Према речима Жељка Грозданића, полицајца ПС Србобран који ради на пословима регулисања саобраћаја, на годишњем нивоу у општини Србобран догоди се око 30 незгода у којима учествују бициклисти, обично са тежим последицама због њихове незаштићености. "Веома је важно, најважније, да бициклисти буду добро уочљиво, посебно осветљени током ноћи. У 25 прошлогодишњих акција појачане контроле бициклиста пронашли смо велики број оних који нису били осветљени, било је и оних који су управљали бициклом под дејством алкохола и све та неодговорна понашања узрокују незгоде. Сви морамо дати допринос да би подигли безбедност саобраћаја; апелујемо на вас да будете одговорнији као бициклисти, желимо да ви апелујете на своје унуке да ни они не возе без светала и рефлектујућег прслука. Као пешаци потребно је да користите тротоаре, којих има довољно, да путеве прелазите на пешачким прелазима, и стање ћемо брзо поправити", рекао је Грозданић.