Српски  Magyar 

Одржане VII Тракторијада и IX Котлићијада

Србобран је у суботу био домаћин два велика, традиционална скупа намењена свим људима спремним да се такмиче у разним вештинама и умећима, као и онима који у слободно време у први план стављају дружење и забаву - VII Тракторијаде и IX Котлићијаде.

Велики дефиле србобранским улицама, у коме је учествовало више од 70 трактора, најавио је такмичења и дружење крај хиподрома, а на овом месту трактористе су дочекале и 33 мајсторске екипе за спремање котлића. Уз домаће екипе било је и оних из Куле, Купусине, Јаношхалме и других места. Крај хиподрома су одрана разна такмичења која су потврдила вештине тракториста за воланом, а посебан програм и игре биле су организоване за децу и младе. У културно-уметничком делу учествовали су чланови КУД-а "Бард" и Клуба за неговање традиција и обичаја свих народа општине Србобран. 

"Задовољство ми је што видим да из године у годину Тракторијада и Котлићијада напредују, да расте број учесника и гостију који посећују ове манифестације, а наша је обавеза да на још бољи начим бринемо о свим манифестацијама јер оне чине идентитет нашег места. Оне склапају јединствену слику о Србобрану, формирају понуде које можемо пружити нашим суграђанима и свим гостима Србобрана, Турије и Надаља. Зато нам је важно да сви догађаји ове врсте буду из године у годину све бољи", рекао је приликом отварања VII Тракторијаде и IX Котлићијаде Радивој Дебељачки, председник општине Србобран. Уз представнике општине Србобран манифестацијама су присуствовали и Роберт Отот, заменик покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, као и Виктор Молнар, заменик директора Покрајинског фонда за развој пољопривреде.

РЕЗУЛТАТИ

Прва дисциплина: управљање трактором између препрека

1. Саболч Форгач

2. Роберт Сабо

3. Лорант Селеши

4. Иштван Брашњо

5. Богдан Гложански

Друга дисциплина: управљање трактором - рикверс 

1. Лорант Селеши

2, Жарко Дебељачки

3. Слободан Чобанов

Најмлађи такмичар је био Тамаш Балаж (9 година), такмичар из најудаљенијег места је Иштван Чеке из Руменке, а најуређенији и најчистији трактор имао је Чонгор Кочиш. Награђене су и две такмичарке: Шаролта Фиштес и Богларка Форгач. Најстарији такмичар је био Лајош Сокола, рођен 1949. године. Организована су и бројна такмичења за посетиоце, посебно за младе - натезање конопца, скакање у џаку, бацање чизме... За све победнике обезбеђене су вредне награде - пехари, поклони у виду опреме и мазива за тракторе и машине, летовање у Сутомору, ХТЗ опрема и слично.

Резултати у кувању котлића:

1. Тук Плус
2. Равногорци
3. Јаношхалма

Популарна манифестација била је прилику и за доделу награда у конкурсу "Србобран пун цвећа", у ком се бирао најлепше уређена окућница, двориште. тераса и слично.

1. Жељко Миланков (Турија)

2. Ерика Фодор и Јелена Маџарев

3. Мариа Радишић

Посебна награда: Десанка Витас

 

Службени лист