Српски  Magyar 

Одржан Дан стрних жита и заштите биља

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Врбас организовала је данас традиционални Дан поља стрних жита и заштите биља. Пољопривредни произвођачи из општина Србобран, Бечеј, Врбас и Кула, подручја које својим ангажовањем и радом покрива ПСС Врбас, имали су прилику да се упознају са резултатима микро и макро огледа стрних жита, као и огледа из области заштите биља.

Поред пољопривредника, који сваке године показују велико интересовање за овај догађај, презентацији су присуствовали сарадници Пољопривредне стручне службе и представници реномираних семенских кућа и заштите биља. "У огледима смо имали чак 73 сорте стрних жита - 18 сорти озимог јечма и 55 сорти озиме пшенице из укупно 14 компанија. Пољопривредна саветодавна и стручна служба Врбас ове године очекује нешто веће приносе, а пред нама је циљ да они у следећој години буду унапређени и још бољи. Радује нас велико интересовање пољопривредних произвођача и сарадња коју негујемо са њима, она је доказ да желе да производе по најсавременијим методама како би имали најбоље резултате у свом послу", рекао је Огњен Васиљевић, директор ПСС Врбас.

Дану стрних жита и заштите биља присуствовали су Предраг Ројевић и Радивој Дебељачки, председници општина Врбас и Србобран, представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, и други гости.

Иначе, Саветодавна служба ПССС ВРБАС, као део Саветодавне службе Војводине, спроводи Годишњи програм унапређења саветодавних послова у пољопривреди, који доноси Скупштина АП Војводине за сваку календарску годину. Циљ реализације Годишњег програма је повећавање нивоа информисаности и знања пољопривредних произвођача, путем едукације пољопривредних произвођача везано за технологије производње и нове трендове у појединим производним гранама и других области значајних за унапређење и развој њихових производних делатности и развој сеоских заједница у којима живе и раде. Посебна пажња се се обраћа на јачању свести о значају очувања животне средине и стварању навика за рационалну употребу средстава за заштиту биља и минералних хранива, чиме се доприноси очувању природних ресурса, а производња је економичнија, квалитетнија и здравствено безбеднија.

Службени лист